Volledig scherm
Recent werden er waarschuwingsborden in de binnenstad geïnstalleerd. © Jan van Eijndhoven

Tilburg stopt met uitschuifbare paaltjes in de binnenstad, stapt over op kentekenherkenning

Do 6 mrt: De dagen van de uitschuifbare paaltjes in de binnenstad - die auto's en vrachtauto’s weren - zijn geteld. De gemeente heeft camera's met kentekenherkenning als nieuwe toegangsbewaking geïnstalleerd. Zodra het nieuwe systeem actief is, blijven de paaltjes naar beneden. 

Al jarenlang is het kernwinkelgebied op twintig plekken afgesloten voor motorvoertuigen door paaltjes die op afstand te bedienen zijn. U weet wel: waar in het verleden ooit wel eens een auto op strandde als de paaltjes uit de grond kwamen. 

De manier van afsluiten is verouderd en kampt daarom met storingen. Het nieuwe systeem met camera's is volgens de gemeente ‘slimmer, veiliger, beter en goedkoper.’ 

Maand waarschuwen

Of de gemeente verwacht dat er zo ook meer boetes worden uitgeschreven? ,,Niet als het duidelijk is aangeven”, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Wel kan het zijn dat er gewenning moet komen, vandaar dat we de eerste maand waarschuwen. Vergelijkbare oplossingen in Delft en Alkmaar wijzen uit dat minder mensen het gebied inrijden dan voorheen.” Mogelijk komt dat omdat mensen elkaar de pasjes uitlenen waarmee de paaltjes te bedienen zijn.

Het college van B en W besloot al in 2016 om met een nieuwe vorm van toegangsbewaking te beginnen. Het systeem werd vorig jaar geïnstalleerd en de bebording en belijning is recent aangebracht. Wat betreft regels verandert er niets: gemotoriseerd verkeer mag alleen binnen de venstertijden (tussen 6 en 11 uur in de ochtend) in het kernwinkelgebied zijn. Daarnaast hebben ongeveer 100 bewoners een ontheffing om buiten deze tijden toch het gebied in te rijden.

Boete 90 euro

Het nieuwe systeem herkent kentekens, bij een mogelijke overtreding wordt er een foto gemaakt. Een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) checkt de beelden. Als het daadwerkelijk om een overtreding gaat, wordt de foto doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waar een bekeuring wordt uitgeschreven. De gemeente wacht nog op toestemming van het Openbaar Ministerie - waar ze over de boetes gaan - dan kan het systeem geactiveerd worden.  

De eerste maand nadat het systeem is ingeschakeld worden mensen nog gewaarschuwd als ze de fout in gaan. Gebeurt het een tweede keer of na de waarschuwingsperiode, dan volgt er een bekeuring. Momenteel staat die op 90 euro.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.