Tegeltuintjes te Tilburg.
Volledig scherm
Tegeltuintjes te Tilburg. © Tegellover

Tilburg vol tegeltuinen: 'Dit begint echt een probleem te worden'

Di 18 sept: De heetste stad van Europa, dat was Tilburg afgelopen zomer voor een dag. ,,Niet zo gek", zegt Tom Overgaauw. ,,Als je ziet hoeveel tegeltuinen Tilburg telt." Onder de naam 'Tegellover' voert hij actie tégen de verstening van de stad. 

Quote

We zien dat steeds meer inwoners, en vooral de jonge Tilburgers, kiezen voor een tegeltuin

Tom Overgaauw

De verstening van Tilburg neemt zorgelijke vormen aan, stelt de 25-jarige. ,,We zien dat steeds meer inwoners, en vooral de jonge Tilburgers, kiezen voor een tegeltuin. Terwijl die tuinen zorgen dat de stad steeds verder opwarmt. Deze zomer was dat heel goed merkbaar."

In het buitengebied van Tilburg was het deze zomer 's nachts soms zeven graden koeler, vertelt Overgaauw. ,,De hitte kan niet weg in de stad. Dat komt niet alleen door de tegeltuinen maar ook doordat het van oudsher een textielstad is. Dat gaat gepaard met verdichting en verstening: veel arbeiderswoningen, weinig open ruimte. Veel van die huisjes hebben geen voortuin."

Wateroverlast

Actie op de Heuvel.
Volledig scherm
Actie op de Heuvel. © Tegellover

De tuinen die er in Tilburg zijn, worden steeds vaker vol gelegd met tegels. Dat is niet alleen lokaal maar ook landelijk een probleem. Inmiddels voert Overgaauw samen met een aantal andere mensen actie in Tilburg. Op Instagram-account Tegellover - de naam is ironisch - leggen ze de versteende tuinen op beeld vast (en dat oogt ietwat absurdistisch). 

Daarnaast voorziet 'Tegellover' Tilburgse kroegen van bierviltjes met overpeinzingen én bedrukken ze tegels in de stad met leuzen. 'Ik hou van een tuin vol tegels' en 'na regen komt wateroverlast'. Er liggen nu zo'n 100 tegels met opdruk in de stad, daar komen er de aankomende week nog eens 100 bij. 

,,Het is niet alleen de hittestress, die tegeltuinen houden ook het water tegen na een flinke regenbui. Daardoor ontstaat wateroverlast. En de biodiversiteit in de stad neemt af." Lees: weinig bloemen, minder bijen. 

Blauwe tuinen

Overgaauw heeft het guerrilla-project samen met andere trainees van het Nationaal Watertraineeship op poten gezet. Ze zijn weer aangehaakt bij het '1000 Blauwe(re) Tuinen-project' van de Tilburgse Stichting OpGroeneVoet. Het doel is om in 3 jaar 1000 watervriendelijke tuinen in de stad te realiseren.  

,,Mensen kunnen natuurlijk het beste de tegels  vervangen door groen", klinkt het. ,,Maar als je ze toch wil houden, helpen tegels die water door laten, een vijver of regenton al een beetje." Online kunnen mensen hun 'tuinscore' berekenen

De acties zijn een druppel op de gloeiende plaat. ,,We zullen niet iedereen kunnen overtuigen, maar als een paar mensen van gedachten veranderen, hebben we al iets bereikt."

De acties in de kroeg.
Volledig scherm
De acties in de kroeg. © Tegellover

Blogs