Het is het vreemd, dat stelde Hans Smolders van Lijst Smolders ook al, dat horeca betaalt voor terrassen die niet worden gebruikt.
Volledig scherm
Het is het vreemd, dat stelde Hans Smolders van Lijst Smolders ook al, dat horeca betaalt voor terrassen die niet worden gebruikt. © Jan van Eijndhoven

Tilburgse politiek doet dringende oproep om nú precario- en toeristenbelasting kwijt te schelden

TILBURG - De precario- en toeristenbelasting moet nú worden kwijtgescholden. Die oproep doen de politieke partijen Lokaal Tilburg, D66, CDA en VVD aan het college van B en W. De Lijst Smolders Tilburg wil hetzelfde, gaf de partij eerder deze maand al aan. ,,We moeten niet langer wachten”, zegt Frans van Aarle van Lokaal Tilburg.

Quote

Uitstel was voor een kortere tijd wellicht een oplossing

Frans van Aarle

De hoteleigenaren en horecaondernemers van de stad kregen al uitstel van betaling voor de precario- en toeristenbelasting, maar dat is niet genoeg stelt Van Aarle namens de vier partijen. 

,,Het water staat veel ondernemers aan de lippen, ondanks de steunmaatregelen vanuit de landelijke overheid. Zeker in de branches die volledig op slot zijn gegaan zoals de horeca.”

Eerder werden de toeristen- en precariobelasting (het betalen voor terrassen, maar ook vlaggen boven de weg of bloembakken op de stoep) door de gemeente Tilburg opgeschort tot oktober. Ook kunnen de belastingen gespreid worden betaald. Daarmee wil de gemeente ondernemers lucht geven. 

Van Aarle: ,,Uitstel was voor een kortere tijd wellicht een oplossing, maar sinds dinsdagavond weten we dat het langer gaat duren.”

‘Betalen voor lege terrassen’

Quote

Dit kan niet nog zes of zeven weken wachten

Frans van Aarle

De omzet van lokale ondernemers zal, als men weer meer open mag, niet op hetzelfde niveau liggen als voor de coronacrisis, zegt Van Aarle. Omdat er minder bezoekers naar de stad zullen komen door het wegvallen van evenementen als de Tilburgse kermis. 

Daarnaast is het vreemd - en dat stelde Hans Smolders van Lijst Smolders ook al - dat horeca betaalt voor terrassen die niet mogen worden gebruikt.

Van Aarle: ,,We begrijpen heel goed dat het een flinke aanslag is op de gemeentelijke inkomsten, daarom roepen we het college op om met een voorstel te komen en dat aan de raad voor te leggen. Eventueel in een extra raadsvergadering. Dit kan niet nog zes of zeven weken wachten.”

De partijen willen dat er in dat voorstel niet alleen wordt gekeken naar het kwijtschelden van de lokale heffingen, maar ook dat de gemeente met aanvullende steunmaatregelen komt.

,,De roep heeft ons bereikt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Wethouder Berend de Vries verwacht dinsdag een eerste besluit aan het college voor te kunnen leggen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.