Volledig scherm
André Hazes. © ANP

Tilburgse Top 2000 ontleed: Blaak kiest Bowie, Vogeltjesbuurt Hazes en 'onze Guus' scoort altijd

Do 28 dec: Postuum mag David Bowie nog De Blaak in Tilburg bedanken en André Hazes de Vogeltjesbuurt. De wijk en de buurt- een beetje elkaars tegenovergestelde - helpen hun helden aan top 10-noteringen in de stad.

Dat zie je als je tot in de kleinste details op de landelijke Top 2000 inzoomt. In de Vogeltjesbuurt staat Bloed, Zweet En Tranen op nummer 10 (landelijk op 172), in De Blaak scoren David Bowie en Pink Floyd uitermate goed. De oude rockers van Pink Floyd staan zelfs twee keer in de top 10 van De Blaak. 

Guus

Overeenkomsten zijn er ook hoor: onze Guus scoort in zowel De Blaak als Vogeltjesbuurt goed. Brabant staat er respectievelijk op nummer twee en nummer acht. In de Vogeltjesbuurt wordt Guus wel door Boudewijn de Groot afgetroefd. Daar scoort Avond - die staat op de derde plaats - veel beter.

Dit soort smakelijke details diept Tom Goris, docent bij de Fontys Lerarenopleiding, op uit de enorme berg data van de Top 2000. Er werden dit jaar meer dan 7,5 miljoen stemmen uitgebracht voor de populaire eindejaarslijst. Goris is sinds een jaar of tien de huisstatisticus van de 'lijst der lijsten'. En waar wij cijfers zien, ziet hij verhalen. 

Piano Man

Vorig jaar kwam 'ie erachter dat nergens zo lang en zo vaak The Piano Man van Billy Joel wordt meegebrd als in Tilburg. Zozeer zelfs dat het effect heeft op de notering van het lied in de landelijke top 2000. En de kiem van die populariteit ligt in café Polly Maggoo, waar het sinds 2008 als vaste afsluiter wordt meegezongen tijdens studentenavond op de woensdag. 

In Tilburg scoort ook Brabant - niet zo verrassend - erg hoog. Al is de populariteit tanende. ,,Het stond een paar jaar geleden nog op nummer één in Tilburg", vertelt Goris. ,,Nu staat Brabant op nummer drie, tegenover nummer vijftig landelijk." 

Mysteries

Iets mysterieuzer zijn andere Tilburgse topscorers. Waarom doet Frank Sinatra het zo ontzettend goed? I've got you under my skin van de crooner staat in Tilburg op nummer 502, landelijk op 1726. 

Ook Arcade Fire, Tame Impala en Mumfords & Sons doen het érg goed in de stad. Little Lion Man staat in Tilburg op plaats 149, landelijk op 433. Tame Impala heeft een hit op nummer 406 (landelijk 1268) en Arcade Fire staat op 143 (landelijk 495). Van die laatste zou je Best Kept Secret nog als reden op kunnen geven, daar stonden ze dit jaar op het podium. Maar die andere twee?

Dat Oerend Hard van Normaal in Tilburg bedroevend scoort, zal dan weer geen mysterie zijn (landelijk op nummer 343, in Tilburg op 1558). En dan hebben we het over hun Achterhoekse hit Deurdonderen nog niet eens gehad.... Ach, ze hoeven zich niet te schamen. Ook het legendarische Jump van Van Halen scoort ver ondermaats bij de Tilburgse stemmers. 

Doden

Wie het sowieso goed doen, zijn de doden. ,,Doodgaan sorteert gegarandeerd effect", vertelt Goris. Zo steeg Somebody to love van Queen en George Michael van nummer 1054 naar plaats 135. En Jesus to a child - alleen George - van notering 1350 naar 317.

De liedjes van Fats Domino en van de bands Soundgarden en Linkin Park (de zangers overleden dit jaar) klommen ook naar nieuwe ongekende hoogtes. Al duurt dat hooguit een jaar, voorspelt Goris. ,,De liedjes van Bowie en Prince zijn ook weer allemaal gedaald, soms zelfs uit de lijst verdwenen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement