Volledig scherm
De e-step in actie: als test staan er de komende maanden 20 bij rooftopbar Doloris. Van links naar rechts: horecaondernemer en initiatiefnemer Jaap van Ham, Ben Smit (citymarketing), Teun Verschuren (Citysteps) en Marc Meeuwis (citymarketing). © Jan van Eijndhoven

Toerist op e-step door Tilburg: ‘Past bij het experimentele karakter van de stad’

Do 24 okt: In grote steden als Parijs, Berlijn en Valencia is het een bekend gezicht: toeristen die op stepjes over straat zoeven. Vanaf volgende week zijn de oplaadbare stepjes voor het eerst in Tilburg te huren. Het begint als proef, in de toekomst moeten er 100 á 200 in de stad staan. 

Ze rijden 20 kilometer per uur, zijn makkelijk te bedienen en rijden volgende week vrijdag voor het eerst door Tilburg: oplaadbare elektrische stepjes. Terwijl over de hele wereld toeristen op stepjes door grote steden zwieren, blijft Nederland achter.

Horecaondernemer Jaap van Ham wil daar samen met de Tilburgse Citymarketing en Citysteps, verhuurbedrijf van e-steps, verandering in brengen. Bij de rooftopbar Doloris aan de Spoorlaan komen er twintig te staan. Het gaat om een pilot die tot eind maart loopt. De drie partijen zien een vaste plek voor de duurzame vervoermiddelen in de stad, met op termijn honderden steps.

‘Moest naar Tilburg’

Quote

Mensen willen zich leuker, laagdrempe­li­ger en groener verplaat­sen door de stad

Ben Smit, citymarketeer

,,Toen ik ze voor het eerst zag, moest ik ze wel naar Tilburg halen. Zo’n primeur past namelijk precies bij het experimentele karakter van de stad”, zegt Van Ham. Op de e-step mag ja vanaf je zestiende rijden, zonder rijbewijs. Er zit een afneembare accu op waarmee 60 kilometer kan worden afgelegd. In de eerste instantie zou de step 25 kilometer per uur rijden, maar dat vond Van Ham net iets te snel.

De horecaondernemer liep al lang met het idee rond, Citysteps en Citymarketing sloten zich er bij aan. ,,Mensen willen zich leuker, laagdrempeliger en groener verplaatsen door de stad”, zegt citymarketeer Ben Smit. ,,Denk aan bewoners van de Reeshof die nog slimmer verbonden willen worden met de binnenstad of toeristen die de stad willen verkennen.”

Nog niet in Nederland

Volledig scherm
De eerste citysteps bij Doloris aan de Spoorlaan. © Jan van Eijndhoven

In zeventien Europese landen rijden al elektrische deelsteps rond. In Berlijn kun je het stepje op heel veel plekken in de stad oppikken en weer achterlaten. Steden als Rotterdam, Eindhoven en Breda willen een soortgelijk deelstepconcept introduceren, maar krijgen nog geen voet aan de grond. Het probleem: na het ongeval met de Stint in Oss zijn de regels voor de categorie ‘bijzondere bromfietsen’ (waar de step onder valt) flink verscherpt.

,,De exemplaren die je in een aantal grote Europese steden ziet, zijn voorlopig nog niet toegestaan in Nederland”, zegt Teun Verschuren van Citysteps. ,,Omdat we niet wilden wachten op groen licht zijn we op zoek gegaan naar een goed alternatief. De step die we nu in Tilburg gaan lanceren is wettelijk toegestaan, kan gewoon worden verzekerd en is ook nog eens comfortabeler dan zijn kleinere broertje.”

Meer plekken in de stad

Quote

Ze komen dus niet - net als in bijvoor­beeld Parijs - zomaar op straat te staan

Teun Verschuren, Citysteps

De twintig worden de komende maanden getest. Ze zijn nog niet per uur te huren, maar via een speciaal dagarrangement á 49.50 euro (met lunch, koffie, etc.) Volgens Citymarketing is er nu al genoeg draagvlak bij ondernemers om ze op meer plekken neer te gaan zetten. 

,,Het gaat dan om meerdere ophaal- en inleverpunten bij onder andere hotels, onderwijsinstellingen en toeristische attracties in de omgeving van Tilburg”, Verschuren. ,,Ze komen dus niet - net als in bijvoorbeeld Parijs - zomaar op straat te staan. Onze aanpak gaat vandalisme tegen.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.