Van de nood een deugd maken: Lotte (links) en Bibi van Buutvrij stappen zelf maar op de bakfiets. De populaire horecazaak is dicht.
Volledig scherm
Van de nood een deugd maken: Lotte (links) en Bibi van Buutvrij stappen zelf maar op de bakfiets. De populaire horecazaak is dicht. © Jan van Eijndhoven

Van de nood een deugd maken, Tilburgse horecazaken komen voor het eerst aan de deur: ‘Ik stap vandaag zelf op de bakfiets’

Ma 16 mrt: Een tosti met de vermaarde saus van Buutvrij of een huisgemaakte gehaktbal van café Zomerlust. Lichtpuntje in corona-tijden: opeens kun je als Tilburger je favoriete voedsel thuis krijgen. Verschillende zaken die nooit wilden thuisbezorgen, doen dat nu wel. Op eigen houtje. ,,De reacties zijn hartverwarmend”, zegt ondernemer Thomas Inderfurth. 

Quote

We kunnen het nog wel even uithouden hoor, maar iedere euro telt

Bibi-May ‘t Hart, Buutvrij

Het is en blijft bevreemdend. Sinds de opening zeven jaar geleden gaat er eigenlijk geen dag voorbij dat koffiecafé Buutvrij niet lekker vol zit. Tot nu. Bibi-May ‘t Hart en consorten zijn druk bezig met plan B: Buutvrij bij de mensen thuis. ,,We kunnen het nog wel even uithouden hoor, maar iedere euro telt.”

Bij Buutvrij deden ze al wel catering, maar thuisbezorgen stond niet in de plannen. ,,We hebben er wel eens gesprekken over gehad, maar ja, het is hier altijd volle bak. In de zaak zelf kwamen we handen te kort. Dus hoefde het niet.” 

Bibi heeft de bakfiets voor de deur gezet, gaat zelf in de binnenstad langs de deur. ,,We weten nog niet wat we er van kunnen verwachten, ik denk niet dat de telefoon roodgloeiend zal staan. Maar als dat wel gebeurt, springen ook de Buutvrij-meiden op de fiets.”

Snel omschakelen

En zo zijn er meer horecaondernemers die snel omschakelen. Bij Gastrobar Rix en verschillende andere zaken waren ze al begonnen met het thuisbezorgen (zie dit verhaal). Sinds vrijdag brengt ook Eethuis Twintig eten bij de mensen thuis en Café Zomerlust is op zondag aangehaakt. Niet via de grote jongens Thuisbezorgd en UberEats (die gaan gewoon door), maar de ondernemers komen zelf aan de deur.

Quote

Ik vind het fijn om mijn gezicht te laten zien en de reacties zijn hartverwar­mend

Thomas Inderfurth, Eethuis Twintig
'Bij iedere bezorging een gratis toiletrol'. Het Tilburgse Tuinhuis Culinair geeft er een ludieke draai aan.
Volledig scherm
'Bij iedere bezorging een gratis toiletrol'. Het Tilburgse Tuinhuis Culinair geeft er een ludieke draai aan. © BD

 ,,Ik vind het fijn om mijn gezicht te laten zien en de reacties zijn hartverwarmend”, zegt Thomas Inderfurth van Eethuis Twintig. ,,We proberen er met zijn allen iets van te maken, de steun is overweldigend.” Na een doorwaakte nacht, de ondernemer kon slecht slapen, kwam ‘ie op het idee. Eerst om borrelplanken met wijn rond te brengen, nu ook eten. Het loopt als een tierelier: ,,Echt bizar.”

Net als bij Buutvrij is het de vraag hoe en wat. De ondernemers doen het voor het eerst en moeten improviseren. Inderfurth: ,,Ik weet nog niet of ik diners blijf bezorgen. Daar denk ik nog over na, er komt heel veel op me af nu.”

Gijs van Esch van café Zomerlust had al bezorgbakjes bij de Sligro gehaald. ,,Tot vijf uur kunnen de mensen bestellen, dan gaat de telefoon uit, kook ik alles in één keer en ga ik bij de mensen langs. Zeven dagen per week.” Net als andere ondernemers is hij monter. Gijs lacht: ,,Het is vooral bezigheidstherapie.”  

-------------------------------------------------------------------------------

Tilburgse Horecazaken die nooit thuisbezorgden, maar nu wel (en niet op ÜberEats en Thuisbezorgd staan):

- Buutvrij
- Eethuis Twintig
- Café Zomerlust
- Gastrobar Rix
- Grand café Puur
- De Burgerij
- Perron 3 (Reeshof)
- Kras2 begint op dinsdag met bezorgen (voorheen was dat alleen voor bedrijven)
- RAW gaat ‘on tour’ met de biefstukken
- Smeer 'm bezorgt eveneens aan huis. 
- Restaurant Monarh
- Wijnbar Cru, borrelhapjes en wijnen
- Hofstede de Blaak
- Het Elfde Gebod (vanaf donderdag)
- Restaurant Stad Parijs

Meer horecazaken? Tip B.Vermeer@bd.nl dan updaten we dit verhaal gedurende de week. Hoe je er kunt bestellen staat op de ‘socials’ van de zaken zelf.  Hou ook de winkels in de gaten, sommige zaken bezorgen eveneens thuis. Check: 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.