Volledig scherm
Impressie van de zuidelijke deel van Fietshotel Tilburg. Eind 2021 moet je er je tweewieler kunnen stallen. © artist’s impression cepezed

Van fietsenzee naar -hotel bij station Tilburg

TILBURG - Veel fietsen bij elkaar, dat is al gauw een treurig rommeltje: zie de fietsenzee aan weerszijden van station Tilburg. Maar zet ze in een goede  verpakking en ze vormen een lust voor het oog. 

Dat ook een fietsenstalling fraai kan zijn, wordt deze week bewezen. Het ontwerp voor de stationsstalling in Utrecht - met 12.500 plaatsen de grootste opbergplaats van fietsen ter wereld - siert de cover van het Jaarboek Architectuur dat dinsdag in Amsterdam is gepresenteerd. Bijzonder: de vormgever is het Rotterdamse Ector Hoogstad Architecten, dat momenteel intensief bezig is met het ontwerp van de nieuwbouw voor MindLabs, verderop in de Spoorzone. 

Volledig scherm
Beeld van de stationsstalling in Utrecht dat de cover siert van het Jaarboek Architectuur. © Petra Appelhof

Het Fietshotel Tilburg belooft ook een hoogstandje te worden, getuige de jongste beelden van bureau cepezed. Als die werkelijkheid worden heeft Tilburg er  dankzij dit Delftse bureau weer een blikvanger bij. De hele vormgeving van de Tilburgse stationsomgeving zit bij cepezed in één hand: de renovatie van het station zelf - inclusief straks ook het vierde perron - het onlangs opgeleverde nieuwe busstation en het ‘fietshotel'. 

Volledig scherm
Het onlangs opgeleverde busstation, ook een ontwerp van cepezed. © cepezed | Lucas van der Wee

Vooral het zuidelijke  deel van de stalling kan dat predikaat Fietshotel straks met overtuiging dragen. Eenmaal binnen wordt je als  gebruiker ook in de watten gelegd: je kunt de eerste 24 uur gratis stallen, rolbanen voeren je omhoog naar het perron, je kunt er kleine reparaties laten uitvoeren.  Als dan de zon nog schijnt...

Volledig scherm
Met rolpaden van en naar het perron. © artist’s impression cepezed

Om er je karretje te kunnen stallen, moet je nog wel even geduld hebben. De bouw van de noordelijke stalling - tegenover de LocHal - is onlangs officieel begonnen. Pas als die klaar is, komt ook de Spoorlaankant aan de beurt. Volgens de planning kan die eind 2021 in gebruik worden genomen. Fietshotel Tilburg biedt dan  in totaal plaats aan 7500 tweewielers. Voorlopig mogen we er nog even tegenaan kijken zonder omhulling.         

Volledig scherm
De fietsenzee bij station Tilburg. © BeeldWerkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.