Volledig scherm
Villa De Vier Jaargetijden, de © Pix4Profs / Joris Buijs

Van horecazaak tot ‘Sinterklaas-huis’: tientallen plannen voor gratis invulling Villa De Vier Jaargetijden

Do 3 okt: Van een ‘Sinterklaas-huis’, tot kunstexposities, dansvoorstellingen en jonge ondernemers die er hun eerste horecabedrijfje willen starten. Tientallen ideeën zijn er ingediend van mensen die tot eind van dit jaar gratis de monumentale Villa De Vier Jaargetijden willen gebruiken. ,,Echt veel meer dan verwacht”, zegt makelaar Hein Oldenkotte.

Volledig scherm
De tuin van Villa De Vier Jaargetijden. © Pix4Profs / Joris Buijs

De villa is een stadsicoon met een enorme prijskaart (á  1.595.000 euro). Om het monument onder de aandacht te brengen en omdat het ‘anders toch leeg staat’, kwam Oldenkotte een paar weken geleden op het idee om het pand door de stad in te laten vullen. Gratis, tot eind dit jaar. ,,Ik had vijf of tien plannen verwacht, het zijn er nu iets van veertig”, zegt Oldenkotte. ,,Fantastisch. Net zaten er weer vijf in de mail.”

Veel mensen reageerden online, in één van reacties stelde iemand voor om er een ‘Sinterklaas-huis’ van te maken. Oldenkotte: ,,Dat zag ik al helemaal voor me, de villa is het perfecte decor voor het Sinterklaarjournaal. Alleen was dat helaas vooral een idee, het is niet doorgezet door de bedenker.” 

Pitchen

Quote

We zullen zeer vermoede­lijk volgende week uitsluit­sel hebben welke ideeën wij het beste vinden voor de ruimte

Hein Oldenkotte

De mensen met een serieus voorstel - van beginnende horecazaak tot kunstexpositie - zijn uitgenodigd om aanstaande zaterdag een pitch te houden tijdens de Open Huizen-dag in de villa. ,,In vijf tot tien minuten verduidelijken ze hun plannen”, vertelt Oldenkotte. ,,We zullen zeer vermoedelijk volgende week uitsluitsel hebben welke ideeën wij het beste vinden voor de ruimte. Of ruimtes, er zijn verschillende plannen die bij de uitvoering elkaar niet in de weg zitten.”

Grappig genoeg is door de competitie ook een nieuw idee bij de eigenaar van de villa en de makelaar ontstaan. ,,Als het niet verkocht wordt, kan de villa als verzamelgebouw worden verhuurd. Met kamers voor kantoren, een ruimte voor een horeca-bedrijfje en voor exposities in de tuin.” 

Op verkoopsite Funda is de villa sinds kort in verschillende delen ‘gehakt’. Wie de ‘Heerenkamer’ van 31 vierkante meter wil huren, betaalt 595 euro per maand. De tuinkamer en serre van 207 vierkante meter staan voor 1.950 euro te huur en een kantoorkamer bijvoorbeeld voor 450 euro. De tuin, met fontein en beelden, is voor 195 euro te huur.  ,,Leuk voor exposities. En volgens ons zijn dit geen belachelijke prijzen.”

Overigens blijft het gratis deel van de wedstrijd ondanks die beslissing gewoon in stand.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (34%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (33%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1030 stemmen