Volledig scherm
Bij de Stadsbrouwerij hebben ze de handen vol aan het opkalefateren van de oude ‘partyboot’. Roest wordt weggehaald en gaten dichtgelast tijdens een grootscheepse renovatie. © Jan van Eijndhoven

Veel licht, drijvend terras: partyboot De Albatros vaart eind dit jaar een nieuwe koers

Di 30 juni: Partyboot De Albatros bestaat niet meer. Het bruin café op het water in de Tilburgse Piushaven is verdwenen, de boot tot op het geraamte gestript. Eind dit jaar breekt er een nieuw leven aan in dienst van de naastgelegen Stadsbrouwerij 013.  ,,Een wonder dat ‘ie nog dreef.”

Bij de Stadsbrouwerij hebben ze de handen vol aan het opkalefateren van de oude ‘partyboot’. Roest wordt weggehaald en gaten dichtgelast tijdens een grootscheepse renovatie. Het was een klein wonder dat de boot überhaupt nog op het water dobberde, klinkt het bij de horecagelegenheid.

Quote

Straks heeft de boot een authentie­ke uitstra­ling met een modern interieur

Iris Wischmann

,,Echt alles moet gerenoveerd worden”, vertelt Iris Wischmann van de Stadsbrouwerij. ,,De lasser is net twee weken bezig geweest, alles wordt weer in de oude staat gebracht. Straks heeft de boot een authentieke uitstraling met een modern interieur.” Achter de boot komt een drijvend terras te liggen, net als bij Boot 013 (de voormalige kappersboot) iets verderop.

‘Weemoed op het water’

De opknapbeurt was hoognodig, toch zal het afscheid van partyboot De Albatros sommige Tilburgers zwaar vallen. Het was een drijvend bruin café - ‘Weemoed op het water’ - met aan het roer de praatgrage kapitein Walter Tempels en partner Antoon Broekmeulen. De twee stonden samen achttien jaar aan het roer, maar kregen het te druk. Het stel runt ook nog Ambrosiushof, een dagverblijf met een bomentuin.

De Albatros is nu in handen van de Stadsbrouwerij, de boot zal niet meer als bruin café terugkeren. ,,We willen juist voor meer licht zorgen”, vertelt Wischmann. ,,De patrijspoorten worden groter én doorzichtig. Ook brengen we dakramen aan.” De honderd jaar oude boot wordt in ere hersteld, maar krijgt wel een modern interieur. ,,Met een kok achter de bar, zo wordt het levendiger.”

Verlengstuk

De Stadsbrouwerij 013 draait erg goed en wil daarom met de boot uitbreiden. ,,Je moet het zien als een verlengstuk van ons proeflokaal. Je kunt er straks bijvoorbeeld kleine zelfgemaakte hapjes eten, maar er ook terecht voor de vrijdagmiddag- of zondagmiddagborrel. Voor partijen en rondleidingen.”

Volledig scherm
Eind dit jaar breekt er een nieuw leven aan in dienst van de naastgelegen Stadsbrouwerij 013. © Jan van Eijndhoven

Op het dak willen ze nog een zitje maken, maar de blikvanger wordt het drijvende terras achter de boot. Naar schatting kan daar straks een man of 120 zitten en is het toegankelijk via het dek van De Albatros. Half oktober gaat de vernieuwde boot open, in maart volgt het terras.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.