Volledig scherm
De proef op de cityring. © Bas Vermeer

Verkeerswethouder over afsluiting cityring: ‘De manier waarop had veel beter gekund’

Ma 1 apr: ,,De manier waarop het uitpakt, had veel beter gekund.” Dat zei verkeerswethouder Mario Jacobs maandagavond tijdens het politieke Vragenhalfuurtje. Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg wilde opheldering over de proefafsluiting op de Schouwburgring. Smolders: ,,Waarom is die zo gigantisch duur?”

‘Gekkigheid’. Zo bestempelt Smolders de proefafsluiting - bijnaam de midgetgolfbaan - op de Schouwburgring die bijna 150.000 euro kost. ,,Van wat er staat kun je je al afvragen waarom het zo duur is. En ten tweede: had dat niet sober gekund? Er zit groene verf bij van 45.000 euro, nou schijnt die verf er al af te bladderen. Mensen denken dat het een 1 april-grap is.”

Het valt in ieder geval op

Quote

Jammer dat u zulke woorden gebruikt, die proef is serieus bedoeld

Mario Jacobs

Waarom het zo duur is? Jacobs: ,,We hebben het op maat laten maken, zodat het opvalt. Daar zijn we volledig in geslaagd. Daarnaast is het zo ontworpen dat het hergebruikt kan worden. Ik ben heel eerlijk tegen u, toen ik het zag dacht ik bij mezelf ook van ‘nou achteraf gezien had ik het er misschien mooier uit willen laten zien’. Daar heeft u een terecht punt’.”

De wethouder wil juist vaker met proeven werken, niet meteen onomkeerbare infrastructurele maatregelen nemen. ,,Soms mislukt een proef, soms slaagt een proef. Uit onze monitoring blijkt al wel dat het verkeer minder hard rijdt.” Smolders noemde de afsluiting vervolgens ‘meuk’. Jacobs: ,,Jammer dat u zulke woorden gebruikt, die proef is serieus bedoeld. Dat je op een andere manier naar zo'n weg kunt kijken.”

De afsluiting van de cityring kost in totaal 148.700 euro. Voor de BD-weblog Stadsgezicht vroegen we eerder al de kosten op. Te weten: 

- Het ontwerp en ‘engineering’: 8.900 euro.
- Bouwkosten (van de eilandjes, bankjes, etc): 58.000 euro.
- Transport en opslag: 3.500 euro.
- Markeringen (groene verf etc.): 45.000 euro.
- Verkeerstelling vooraf: 15.000
- Post ‘onvoorzien’ en aanpassingen tijdens de proef: 18.300 euro.

Totaal: 148.700 euro. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.