Binnenkort - misschien al dit weekend - komt er nog een virtueel stoplicht bij. Dat springt op rood als het te druk is. ,,Zo kunnen mensen hun bezoek plannen.”
Volledig scherm
Binnenkort - misschien al dit weekend - komt er nog een virtueel stoplicht bij. Dat springt op rood als het te druk is. ,,Zo kunnen mensen hun bezoek plannen.” © Jan van Eijndhoven

Vier ‘poorten’ met camera's moeten helpen om drukte Tilburgse binnenstad in te dammen

Vrij 8 mei: Vier ‘poorten’ met ieder vier camera's verrijzen er op vrijdagmiddag in de Tilburgse binnenstad. Ze moeten helpen om het bezoek aan het stadshart in goede banen te leiden. Ondanks het verzoek van de gemeente om thuis te blijven, is het er soms (te) druk met winkelend publiek. 

Quote

Doe alleen noodzake­lij­ke boodschap­pen en doe die alleen.

Oproep gemeente

,,Dankzij de camera's krijgen we een beter beeld van de drukte”, zegt Samantha van Rooij, regisseur binnenstad namens het Binnenstad Management Tilburg (BMT). De beelden worden doorgespeeld aan een speciaal daarvoor aangestelde ‘crowdmanager’.

De informatie wordt ook gebruikt om ‘binnenstad ten tijde van coronacrisis’-website verder aan te kleden. Daar is al een webcam te vinden die laat zien hoeveel mensen er in het centrum rondlopen. Binnenkort - misschien al dit weekend - komt daar nog een virtueel stoplicht bij. Dat springt op rood als het te druk is. ,,Zo kunnen mensen hun bezoek plannen”, zegt Van Rooij. 

De maatregelen zijn nodig omdat het met de week drukker wordt in de binnenstad. Daardoor ontstaan problemen. De camera's horen bij een reeks van maatregelen die het centrum veiliger moeten maken. De boodschap van de gemeente blijft:  ‘doe alleen noodzakelijke boodschappen en doe die alleen.’

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.