José van Lieshout en medewerker Ton moeten zo'n 50.000 boeken verplaatsen voordat de tweedehandsboekenwinkel Het Boekenschop weer open kan.
Volledig scherm
PREMIUM
José van Lieshout en medewerker Ton moeten zo'n 50.000 boeken verplaatsen voordat de tweedehandsboekenwinkel Het Boekenschop weer open kan. © Jan van Eijndhoven

Vroeger waren de Russen te dik, nu kunnen ze niet dik genoeg zijn

Ma 18 mei: Het mooie van de coronacrisis: door het thuisblijven hebben mensen opeens weer tijd voor de Russische meesters en andere dikke pillen. Het nadeel is dat die meesters minder worden verkocht in de boekhandels omdat mensen thuisblijven. Al gloort er weer licht.

Quote

Nu wel, de coronacri­sis is toch een beetje de pest van deze tijd

Henk ter Velde

'De pest van Camus, die is niet aan te slepen." Henk ter Velde van de Boekhandel Oisterwijk lacht. ,,Voor deze crisis had geen hond ervan gehoord. Nu wel, de coronacrisis is toch een beetje de pest van deze tijd.”

Als zoete broodjes gaan ook de dikke (auto)biografieën en grote romans over de toonbank én is er weer tijd voor de Russische meesters. Het leesgedrag is veranderd. ,,Vroeger waren ze te dik, nu kan het niet dik genoeg zijn.”

De coronacrisis is een zegen en een vloek voor boekhandels in de regio. Want ja, er is meer tijd om te lezen en dikke pillen zijn in zwang. Maar mensen moeten die boeken wel kunnen kopen. Vrijwel alle boekenwinkels zagen de afgelopen maanden het aantal klanten (flink) teruglopen, al nam de internetverkoop toe.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.