Volledig scherm
Skyline van nachtelijk Tilburg © Archief

Waarom 2019 een verdomd sexy jaar voor Tilburg wordt

Do 3 jan: Godnakende. Wat wordt 2019 een verdomd sexy jaar voor de stad. Een paar grote ontwikkelingen komen na jaren plannen tot wasdom en nieuwe puntjes hoop flonkeren aan de horizon. Heeft u even?

‘Dit is on-Tilburgs’, sprak iemand gisteren bij de opening van de bieb in de prachtige LocHal. Dat deed toch een beetje pijn. Hadden we die uitdrukking een paar jaar geleden niet geschrapt? Sinds de Piushaven van een hard industrieterrein in een gebied om trots op te zijn veranderde, de Spoorzone zich langzaam begon te ontplooien. Met EVE, de Houtloods en nu één van de mooiste bibliotheken van het land (ga zelf kijken mensen, foto's en filmpjes doen het geen recht). 

Opwaarts

Het is een lijn opwaarts die de stad in 2019 doorzet. Kijk maar naar wat komen gaat. Het braakliggende voormalige Van Gend & Loos-terrein  wordt het Spoorpark. Een park waar - qua invulling - niet de gemeente aan de knoppen zit, maar Tilburgers zelf initiatieven ontplooien. Deze zomer kabbelt er een speelbeekje voor de kinderen, op de glooiende helling wordt het lekker relaxen tussen de bloemenweiden, met een horecagelegenheid voor de dorst. En de Stadscamping heeft er eindelijk een vaste haven. 

Goed, ik vermoed dat het deze zomer wellicht nog niet meteen helemaal ‘des parks’ voelt, veel van het groen is nog jong en klein. Maar een groeibriljant is het zeker. 

Vanuit de LocHal kun je ook al verlekkerd staren naar het voormalige postkantoor aan de Spoorlaan. Een rooftop-bar hoog boven de stad met een flink terras, dat alles in een jasje van Beers|Brickworks gestoken: sing hallelujah

Quote

Vanuit de LocHal kun je ook al verlekkerd staren naar het voormalige postkan­toor aan de Spoorlaan: de roof­top-bar

Een verdieping lager zit het surrealistisch labyrinth Doloris waar straks in totaal een jaar (!) aan is gebouwd. Ook voor mij, na een flink aantal verhalen erover te hebben geschreven, is het nog moeilijk om er een beeld bij te krijgen wat je daar nu precies van moet verwachten. Maar de reacties in Berlijn - waar de voorganger van Doloris stond - waren érg enthousiast. 

Blijven we nog even in Berlijn, maar dan in het Oost-Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog. Want daar had het Tilburgse Koningsplein prima in het straatbeeld gepast. Dit jaar beslist de gemeente hoe het zielloze biljartlaken van beton zal veranderen. Wordt het een tweede Piushaven (onwaarschijnlijk, want: ontstellend duur), groen of iets totaal anders? De eerste impressies begin vorig jaar waren veelbelovend. Maar die zijn weer van tafel voor een overkoepelende blik. De nieuwe richting wordt volgende maand gepresenteerd.  

En dan is er nog zo veel meer. Een Emmapassage zonder kap, een groenere binnenstad. De Ferry die in de Piushaven pendelt, busreizigers die straks op een fonkelnieuw station staan, een burger-oorlog die wordt uitgevochten, de ontwikkeling van het Veemarktkwartier, dat de Febo terugkeert, we een sterrestaurant hebben. En tientallen andere verhalen die in de stad liggen te wachten. 

Maar ga eerst even in de LocHal kijken, vooruitlopend op de officiële opening eind deze maand. Verdwaal even in de gangen van dit boeken-Walhalla, geniet van het uitzicht en je voelt het: 2019 wordt een verdomd sexy Tilburgs jaar. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.