Volledig scherm
Wonen op de hogere verdiepingen van het pand van Hudson's Bay? © Pix4Profs/Jan Stads

Wereldhave: mogelijk studenten in Tilburgs pand Hudson's Bay

POLLTILBURG - Voor een eventueel vertrek van Hudson's Bay uit Tilburg heeft eigenaar Wereldhave van het pand al verschillende scenario’s onderzocht. Ook appartementen of studentenhuisvesting behoren tot de mogelijkheden.  

Wereldhave laat maandagochtend in een verklaring weten van Hudson's Bay zelf nog geen enkele informatie te hebben ontvangen over een eventueel vertrek of beëindiging van het huurcontract. De Canadese keten opende in 2017 zijn vestiging in het voormalige, fors verbouwde V&D-pand. Toen werd een huurcontract van liefst twintig jaar afgesloten. De Canadese moedermaatschappij - Hudson's Bay Company, gaf tot 2027 een huurgarantie af. 

Wereldhave hield niettemin al enige tijd rekening met een mogelijk vertrek van Hudson’s Bay. Het gerenoveerde pand op de A1-lokatie in Tilburg biedt volgens de verklaring ook andere verhuurmogelijkheden dan detailhandel, zoals een (mix van) kantoren, leisure, luxere appartementen of studentenhuisvesting. 

Basis voor ingrijpende transformatie

De komst van Hudson's Bay vormde in 2017 de basis voor een ingrijpende transformatie van het Tilburgse kernwinkelgebied. Wereldhave - reeds eigenaar van de winkelpanden aan het Pieter Vreedeplein en de Emmapassage - kocht het verouderde V&D-pand voor 18,5 miljoen euro van Royalton. 

De gemeente kwam vervolgens met de winkelbelegger overeen een nieuwe winkelroute te realiseren. Die loopt van het Pieter Vreedeplein via de Emmapassage naar Primark en het te renoveren stadskantoor met een (bescheidener) winkelplint. Aan de route komen ook enkele honderden nieuwe appartementen.

Alleen Ikea mogelijk in hele pand

Voor Wereldhave vormt Hudson’s Bay een belangrijke huurder: het is op negen na de grootste in de portefeuille en vertegenwoordigt 1,2 procent van de bruto huurwaarde van het beursgenoteerde bedrijf. Hoewel het pand bij de renovatie fors kleiner werd, biedt het over vier verdiepingen nog altijd ruimte aan zes moderne supermarkten, aldus Stefan van Aarle van Ondernemersfonds Binnenstad.  Alleen een formule als Ikea zou die volgens hem in zijn geheel kunnen vullen.  

,,Heel blij met een partij als Wereldhave die al alternatieve plannen op de plank heeft liggen", zei wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, binnenstad) maandagavond tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad. Of studentenhuisvesting ook voor hem een optie is, wilde hij niet zeggen. ,,We moeten niet hotel-de-botel besluiten, maar samen optrekken.” 

Geen bezuiniging op inrichting

Jacobs zei ‘ontzettend te balen’ van het vertrek van Hudson’s Bay. ,,Maar dat staat onze ambitie voor de binnenstad niet in de weg, integendeel.” Van bezuinigen op de inrichting van het centrum is volgens hem geen sprake. ,,We gaan ook het Stadsforum en het Koningsplein ontwikkelen, daar knokken we hard voor, juist ook omdat een sterke  binnenstad veel werkgelegenheid oplevert.” 

Poll

Wat moet er gebeuren met het pand van Hudson's Bay in Tilburg als de keten vertrekt?

  • Nieuwe grote winkelformule. (12%)
  • Meerdere kleinere winkels. (27%)
  • Een vestiging van Ikea. (26%)
  • Foodhall of andere horecabestemming. (12%)
  • Studentenhuisvesting. (12%)
  • Appartementen. (10%)
  • Kantoren. (1%)
4410 stemmen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.