Volledig scherm
Sander van Bussel in de weer met de Niet Thuis Huizen, in 2011 stonden ze nog in de Piushaven. Nu zijn ze op zoek naar twintig nieuwe 'bewoners'. © Archief Jan van Eijndhoven

Wie wil zijn stem lenen aan de wandelende huisjes? Tilburg Cowboys op zoek naar twintig nieuwe ‘bewoners’

Do 28 nov: De ‘Niet Thuis Huizen’ in de Spoorzone hebben nieuwe bewoners nodig. Kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys zoekt twintig mensen die een boodschap in willen spreken. Die horen mensen als ze aanbellen bij de ‘wandelende’ kunstwerken. 

Al lange tijd zijn de huisjes op pad in de Tilburgse Spoorzone, op een grasveldje aan de Brokxlaan. Met hun kekke rubberen laarsjes. Wie de deurbel indrukt, hoort een stem. Of beter: hoorde. De huisjes zijn al jaren stil. 

De kunstwerken werden in 2011 gemaakt, eigenlijk voor één seizoen aan de Piushaven. Maar de gemeente vond ze zo leuk, dat ze een vaste plek in de stad kregen. In 2014 kwamen ze in de Spoorzone terecht. 

Huisjes hadden het zwaar

Quote

Op het dak werden zonnepane­len aange­bracht zodat ze stroom hebben

Sander van Bussel

,,Op hun nieuwe plek hadden ze het moeilijk, achter de bouwhekken van de LocHal”, vertelt Tilburg Cowboy Sander van Bussel. ,,Recent zijn ze opgeknapt en op het dak werden zonnepanelen aangebracht zodat ze stroom hebben. Dan kunnen mensen straks weer aanbellen.”

Op de voorkant van ieder oranje huisje zitten tien bellen met naambordjes. In 2011 konden Piushaven-bewoners die niet op vakantie gingen aanbellen om zo hun buurtgenoten toch nog te horen. Een ‘thuisterras’ voor de thuisblijvers. Nu de huisjes zijn opgekalefaterd, willen de Cowboys dat er nieuwe bewoners intrekken. 

Originele boodschappen

Quote

Reclame of schaamtelo­ze zelfpromo­tie horen niet thuis op de huisjes

Tilburg Cowboys

Om de huisjes opnieuw te voorzien van bel-boodschappen, is Tilburg Cowboys op zoek naar twintig mensen die een bericht willen inspreken. Ze zijn op zoek naar mensen met een mooie, grappige of raadselachtige niet-thuis-boodschap. Van Bussel hoopt eigenlijk ook dat een oud-bewoner van de Atelierstraat zich meldt voor een boodschap. Die straat werd gesloopt voor de aanleg van de Brokxlaan. 

Originaliteit wordt beloond, klinkt het, want de namen van de twintig worden vereeuwigd op de huisjes. Oh en: ‘reclame of schaamteloze zelfpromotie horen niet thuis op de huisjes’. 

Aanmelden? Mail het idee voor de boodschap vóór 3 december naar rozemarijn@tilburgcowboys.nl. De opnames zijn op vrijdagmiddag 6 december van 17.00 tot 19.00  uur en zaterdagochtend 7 december van 10.00 tot 13.00 uur in Tilburg. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.