Wordt eerste frikandellenvlaaien-zaakje dé hit van Best Kept Secret? 'Vet lekker'

VIDEOVrij 1 juni: In drie vriezers liggen ze klaar, de 3000 frikandellenvlaaitjes die volgende week naar festival Best Kept Secret gaan. Voor het eerste frikandellenvlaai-festivalkraampje van Nederland, bedacht door twee Tilburgers. 

door Bas Vermeer

Volledig scherm
Lucas en Lucas, tijdens de 'uitprobeersessie' van de frikandellenvlaaitjes op vrijdagmiddag. © Bas Vermeer

De vlaaitjes worden een festivalhit, zo hopen Marijke (43) en Sander Lucas (40, van origine Limburger). De twee vormgevers - en geliefden - zijn de eigenaren van de Tilburgse ontwerpstudio Lucas en LucasDe twee ontwikkelden een klein éénpersoons frikandellenvlaaitje dat lekker in de hand ligt.

Elk vlaaitje is gevuld met anderhalve frikandel, handgesneden uitjes, curry ('de echte') en mayonaise. Met bovenop een krokant dekseltje, zoals op een echte vlaai. ,,Vet lekker." Ze worden met de hand gemaakt en ter plekke vers gebakken. 

En ja: het smaakt veel lekkerder dan het klinkt. 

Fascinatie

De frikandellenvlaai is niet hun bedenksel, vertellen ze. De 'vader' van de frikandellenvlaai is de Limburgse bakker Manfred Engels (46) uit Grubbenvorst. Landelijke bekendheid volgde toen Aldi een week lang frikandellenvlaaien in de schappen had liggen. 

Lucas & Lucas hebben daar het idee vandaan. 
,,We zijn gefascineerd door de frikandellenvlaai. Wij wilden graag een vlaai bij de Aldi halen voor een vriend van ons. Hij is dol op frikandellen, gooit ze zelfs op de barbecue. Maar helaas waren ze zo uitverkocht, dus zijn we ze zelf maar gaan maken." 

Dat begon eigenlijk als grap, maar nu - een half jaar verder - mogen ze met hun kleine vlaaien naar festival Best Kept Secret. Onder de naam 
Mirelle Frikandelle ('dat klinkt lekker') gaan ze van vrijdag tot en met zondag hun baksels verkopen op het terrein van de Beekse Bergen. Er zit veel werk in: per dag maakten ze met zijn tweeën zo'n 220 vlaaitjes.   

Foodtruck?

Volledig scherm
De vlaaitjes liggen klaar. © Lucas en Lucas

En bakker Manfred Engels? Die vindt het mooi dat zijn idee nu ook in een mini-variant voortleeft. ,,Zo blijven de vlaaien populair", laat Engels telefonisch weten. Hij verkoopt ze zelf trouwens ook nog in de bakkerij. Verstuurt ze zelfs per post. ,,De ene keer weer tien, dan weer dertig per week."

Lucas en Lucas zijn dit festivalseizoen alleen op Best Kept Secret te vinden. Ze hebben een truck klaar staan die ze eventueel om kunnen bouwen tot foodtruck. Om dan daarmee festivals af te struinen. 
,,Maar eerst BKS, dit is voor ons de proef, kijken of het bij festivalgangers in de smaakt valt."

Volledig scherm
De vlaaitjes. © Lucas en Lucas
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement