Volledig scherm
De vier panden in kwestie: vroeger Mexx, Lódz, Vi Computer en Mugs & Muffins, nu allemaal Zara. In het witte pand (rechts) zou weer een horecazaakje komen. © Jan van Eijndhoven

Zara lijkt overstag: horecazaakje moet 'dode wand' Willem II-straat opfleuren

Za 6 jan: Meer dan een jaar werd er over gesteggeld, maar kledingketen Zara lijkt overstag: er komt een horecazaakje in de 'dode wand' aan de Willem II-straat. Dat voorstel van de kledingketen ligt nu bij de gemeente. 

door Bas Vermeer

Zara opende april vorig jaar een winkel op de hoek Heuvelstraat met de Willem II-straat. De keten nam daarbij ook drie panden in de Willem II-straat in gebruik voor de opslag van kleding. De voormalige kledingzaak Lódz, de leegstaande computerwinkel en het pand waar Mugs & Muffins jarenlang in was gevestigd. 

Dat Zara de panden als opslag gebruikt en ze voorzag van dichte etalages, was tegen het zere been van de winkeliers in de straat. Die zagen een deel van hun winkelstraat in een 'dode wand' veranderen. Het is nu één blinde gevel. 

Plan

Zara komt nu - na lang discussiëren met de gemeente - met het voorstel om de voorste ruimte van het monumentale pand op nummer 57 (het witte pand waar 'Mugs' zat) te gebruiken als horecazaak. Zara creëert er een ruimte van 34 vierkante meter, die ruimte wordt aan een horecaondernemer verhuurd. 

Het achterste deel van het pand blijft dan gewoon opslag en de panden worden aan elkaar gekoppeld. Zo hoeft Zara niet meer buitenom te bevoorraden. Ook wordt de overgebleven etalage in het buurpand verfraaid.  Maar het belangrijkste: met de horecazaak is er weer leven in de 'dode wand'.

Maar....

,,Er is nog geen akkoord", laat een woordvoerder van de gemeente. ,,Het zijn erg constructieve gesprekken, maar we discussiëren nog over een paar vierkante meter." De voorgestelde ruimte van 34 vierkante meter is namelijk te klein om aan de inrichtingseisen voor horeca te voldoen. ,,Er moet dus nog een paar vierkante meter bij." 

Als de nieuwe invulling niet lukt, wordt de juridische procedure door de gemeente 'gewoon doorgezet'.

Reacties

Het voorstel valt in ieder geval in goede aarde bij de meeste winkeliers van de Willem II-straat. ,,Als dit er komt, ben ik er blij mee", zegt Guus Teurlings van de kookboekenwinkel. ,,Die drie panden zijn helemaal aan hun functie als winkel onttrokken, op deze manier komt er toch weer wat leven terug." 

Ook bij de nieuwkomer STUEN en oudgediende Het Zingende Nijlpaard wordt er positief gereageerd. 'Terrasje op straat', klinkt er bij die eerste. 'Ik hoop dat het een wijnbarretje wordt', zegt de tweede. 

,,Ja, beter iets dan niets", zegt Pedro van de Louw, eigenaar van speciaalzaak Dimenno. ,,Maar we hebben zo'n 500 meter aan winkeloppervlakte verloren, nu komt er nog geen tien procent van terug. Dit is een zoethoudertje, de gemeente had het nooit zover mogen laten komen." Volgens hem moet ook het buurpand op eenzelfde manier opengesteld worden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement