Volledig scherm
De Clercxstraat in Tilburg: met het groot onderhoud verdwijnen ook 'de nummerkes'. © Stephan Jongerius

Zocht u ook nummerkes in Tilburgse Clerckxstraat?

TILBURG - Nummerkes zoeken in de Clercxstraat in Tilburg: voor Harry van Poppel en zijn broers en zussen verdwijnt  dat ‘stukje nostalgie’ nu de straat groot onderhoud tegemoet gaat. Maar zijn er meer Tilburgers die iets weten van die geheimzinnige nummers in de straatstenen?   

Van Poppel (63) combineerde zijn bezoekje aan de Tilburgse Kermis deze week nog maar eens met een wandelingetje door de straat.  En hij zag en fotografeerde weer wat van die mysterieuze nummers die in de straatstenen zijn gekerfd. 12, 15, maar ook 20.000 en het omega-teken. ,,Als je goed zoekt, vind je er tientallen.”

Dat was een sport met zijn zusjes en broertjes vroeger. Het gezin Van Poppel - tien kinderen - woonde  destijds om de hoek in de Barkstraat. Op weg naar de Heuvelse kerk  gingen ze steevast door de Clercxstraat: wie vond de meeste nummerkes? ,,Of dat een weider verbreid spelletje was? Ik weet het niet.” 

Volledig scherm
De nummertjes zijn ogenschijnlijk alle van dezelfde hand. © Harry van Poppel

Zoals de Tilburger, nu woonachtig in Noord, ook geen idee heeft wat erachter zit: die mysterieuze nummers die schijnbaar met dezelfde hand in de stenen zijn gekerfd. ,,Ze moeten er zeker 60-70 jaar liggen, ik denk dat het in de steenfabriek gebeurd is. Maar waarom? Ik heb via Facebook nog wel eens een lijntje uitgegooid, maar nooit reactie gekregen.”

Opnieuw bestraat

De gemeente heeft voor eind september groot onderhoud aangekondigd voor de straat in Tilburg Oud-Zuid. Die wordt heringericht en geheel opnieuw bestraat. De gemeente kan het mysterie van de nummertjes vooralsnog ook niet ophelderen. 

Weet u meer? reageer svp naar redactie.tilburg@bd.nl 

Volledig scherm
Nummer 15... © Harry van Poppel
Volledig scherm
...maar ook 20.000... © Stephan Jongerius
Volledig scherm
...en het omega-teken (?) © Stephan Jongerius

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.