Volledig scherm
PREMIUM
Reclame voor blikgroenten uit Oss (1940) © John van Zuijlen

Osse blikgroente kon Zwanenberg redden

Stille GetuigenOSS - Een bekende dichtregel uit 1935 zegt: En de boer, hij ploegde voort. Hij moet wel, maar makkelijk is het niet. Melkquota, milieuregels, schaalvergroting die wel moet maar niet mag, problemen met bedrijfsopvolging, overheden die tussentijds regels veranderen. Maar de boer, hij ploegt voort. De boeren kunnen wel wat steun gebruiken, maar wie geeft die?

In 1931 konden de boeren in Oss en omgeving ook wel wat steun gebruiken. Die kwam toen uit onverwachte hoek. Niet dat de crisis ermee werd opgelost, maar aan sommigen gaf het initiatief weer wat lucht. Vleesfabrikant Zwanenberg presenteerde zich als reddende engel. Het bedrijf kon zelf ook wel wat steun gebruiken. Vooral in 1931 was de situatie somber. In oktober werden er veertig arbeiders ontslagen en moest het kantoorpersoneel 5 tot 10 procent salaris inleveren. 

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”