Volledig scherm
PREMIUM
Het Osse college van B. en W. in 1978. V.l.n.r. de wethouders Rien Damen, Cor van de Rakt, Pierre Elemans, burgemeester Louis Jansen, wethouder Harry van Xanten en gemeentesecretaris Jan Kuijpers. Foto Paul van der Werff / Stadsarchief Oss © Stadsarchief Oss

Osse wethouders nooit weggestuurd

Stille GetuigenOSS  - Als in Oss straks de wethoudersposten worden verdeeld, hoeft geen enkele kandidaat bang te zijn binnen de kortste keren op straat te staan. Dat is een statistische zekerheid. Er is in Oss nog nooit een wethouder de laan uitgestuurd vanwege liegen, lekken van informatie, fraude of gebrek aan vertrouwen. Ook geen burgemeester. Als in Oss een bestuurder voortijdig vertrekt, doet die dat vrijwillig. 

Landelijk ligt dat aanmerkelijk anders, zoals blijkt uit het pas verschenen boekje waarin is becijferd dat tussen 2010 en 2014 zo'n 40% van de wethouders voortijdig aftrad, om politiek of persoonlijke redenen. Oss komt in deze fatale statistiek niet voor, zelfs niet als de periode ruimer wordt genomen. Tussen 1945 en 1998, het jaar van de eerste herindeling met Berghem, Megen, Haren en Macharen, had Oss 24 wethouders. Slechts 4 daarvan namen voortijdig afscheid. Dat zesde deel kom overeen met 16%. Maar het waren geen drama's. Drie wethouders vertrokken om ergens burgemeester te worden, één stapte op uit principiële verschillen van inzicht met de raad over het te voeren onderwijsbeleid. Dat was in 1988 onderwijs- en cultuurwethouder Harry van Xanten. Hij was toen 22 jaar raadslid, waarvan 18 jaar wethouder. Na zo'n staat van dienst kun je wel inschatten wanneer het loont je poot stijf te houden of wanneer je het gevecht met de raad beter uit de weg kan gaan. Van Xanten koos voor zijn principes en stapte op. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement