Volledig scherm
De Osse gemeenteraad in 1930 met J.H. van Londen als eenzame socialist. © JohnvanZuijlen

Stille Getuigen Oss: 'De eenzame strijd van de eerste Osse socialist'

OSS - De Partij van de Arbeid in Oss is na bijna honderd jaar weer terug bij af; weer terug bij waar het allemaal begon: met één zetel in de raad. Het waren er ooit vier. De Osse afdeling bracht wethouders voort, burgemeesters, Statenleden, Kamerleden en senatoren. Nu wordt het weer bikkelen als eenmansfractie. Zoals de eerste socialist in de Osse raad die het tussen 1923 en 1931 ook alleen moest doen.


Die eerste Osse socialist was J.H. van Londen. Hij kwam oorspronkelijk uit Den Bosch en werkte bij de spoorwegen, op het station.
Zijn aanhang bestond niet, zoals hoofdredacteur Titus Brandsma van De Stad Oss schreef, uit de tijdelijke 'proteststemmers'. Het links georiënteerde deel van het Osse electoraat dat Van Londen met 259 stemmen in het zadel had geholpen, bleek structureel en zelfs groeiend. Hij was geen militante socialist maar gaandeweg wel een kritisch raadslid dat regelmatig zijn linkse visitekaartje afgaf. Vol overgave zette hij zich voor de 'arbeidende klasse en den kleine man met het talrijke gezin'. In 1931 kwam ook zijn vrouw op de kieslijst zoals ook het echtpaar Van Geijtenbeek-Prevost. De eerste vrouwen die zich kandidaat stelden voor de gemeenteraad. Zij haalden het niet maar in 1931 kreeg de SDAP er wel een tweede zetel bij. 


Historicus John van Zuijlen keek eens terug op de eenzame strijd van deze strijdbare eenling in de Osse raad in de rubriek Stille Getuigen, woensdag 28 maart in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement