Volledig scherm
Advertentie voor een vuurwerkshow in 1938 © JohnvanZuijlen

Vuurwerkshows in Oss altijd goed voor veel volk op de been

OSS - De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam vorige week met een rapport met de aanbeveling om het vrijwel al het consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling te verbieden. 

Te gevaarlijk oordeel de raad die wijst op jaarlijks tienduizend incidenten achthonderd gewonden, een aantal mensen dat blind wordt, of zelfs komen te overlijden. Het kabinet maakt geen haast met strenge regelgeving en het rapport van de Raad is 'slechts' een advies. Voorlopig zal er dus geen vuurpijl minder worden verkocht. 

Het massaal afsteken van vuurwerk door consumenten dateert van de jaren zestig van de vorige eeuw. Daarvoor werden er vooral vuurwerkshows gehouden. In Oss vanaf ongeveer 1875. Niet tijdens de jaarwisseling maar vooral op Koninginnedag, 31 augustus. Maar lang niet altijd want de organiserende vereniging Oss' Belang, zat krap bij kas. Af en toe kwam de firma A.J. de Kat (vuurwerk en munitie) uit Leiden een vuurwerkspektakel verzorgen. Dat kostte dan al gauw vijfhonderd gulden. Duizenden Ossenaren kwamen dan naar de Heuvel om ervan te genieten. 

Soms organiseerde een jubilerend muziekkorps een vuurwerkshow. Ook als stadsharmonie het populaire muziekstuk 'De slag van Waterloo' uitvoerde, was er geknal te horen. Dan kocht KVA voor bijna een tientje vuurpijlen en knalpotten bij de plaatselijk drogist. Daar zette ze Oss ook niet mee op z'n kop maar er kwam wel veel volk op af. 

Historicus John van Zuijlen gaat in de rubriek Stille Getuigen (Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving) terug naar de tijd dat consumenten geen rotjes, voetzoekers, zevenklappers of gillende keukenmeiden kochten maar gezellig samen genoten van georganiseerde vuurwerkspektakels.

Volledig scherm
Bericht dat de Deken overleden is. De kermis gaat dicht maar het vuurwerk gaat door. © JohnvanZuijlen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.