Volledig scherm
Politie houdt een oogje in het zeil tijdens het concert van Guus Meeuwis in het PSV-stadion. De veiligheidsmaatregelen werden opgeschroefd naar aanleiding van een incident met een mogelijk geradicaliseerde man. © ANP

Guusgangers blijven gewoon komen: We laten ons dit niet afpakken

EINDHOVEN - Na de terreurdreiging van vrijdagavond was het Guus Meeuwisconcert van zaterdag weer net zo'n gezellig familiefeest als altijd. 'We laten ons dit niet afpakken.' 'Als je hier niet meer naar toe kan, dan kan je nergens  meer naar toe', zeiden bezoekers op de volle terrasjes in het centrum en bij het PSV-stadion. 

Maar helemaal schaduwvrij was het feestje niet. 'Het komt nu toch wel dichterbij', klonk het ook.

Erfenis
De vriendengroep uit Rosmalen — variërend in leeftijd van 60 tot 11 —heeft speciale T-shirts laten  drukken voor het bezoek aan het 50e stadionconcert Groots Met Een Zachte G. ,,We laten ons niet kennen. Als  we niet gaan, dan geven  we toe", zeggen Rianne en Marijn van Dorst. Waarna er in de groep meteen grappen over en weer volgen over de verdeling van de erfenis, mocht het toch misgaan. 

Ook voor de vriendengroep uit de Geldropse Skandiawijk vormt het concert een traditie die ze zich niet willen laten afpakken. ,,Mijn vriendin was wel bezorgd, al direct na de aanslagen bij het concert in Manchester. Maar als we daar aan toe gaan geven, dat zou helemaal te gek zijn", zegt Tom Tielemans. ,,Bovendien is het  nu, direct na die aanhouding van vrijdagavond, veiliger dan ooit", aldus een ander. ,,Ik zie in ieder geval meer politie in de stad dan andere jaren."

Zakken met zand
'Plein van de Hemelse Voorpret', zo heeft de organisator de verzameling terrasjes op de PSV-laan gedoopt. Aan het begin ervan staan grote zakken met zand: met een rietmatje aangekleed, maar ondertussen natuurlijk wel bedoeld om te voorkomen dat een terrorist op het publiek inrijdt.  Het mag de pret niet drukken, er wordt net zo vrolijk gekletst en meegedeind op de muziek als altijd. De Eindhovense Irene van Diepstraten heeft zich er ook niet van laten weerhouden m met haar 11-jarige dochtertje Noortje en  vriendin Dianne van Tolij uit Geldrop naar het concert te komen. Van Tolij: ,,Wij komen hier al twaalf jaar, het is één groot feest, één grote familie. Wegblijven? Dan zou je precies doen wat ze willen." ,,Als het gebeurt, dan sterf ik met een glas bier in de hand", voegt Van Diepstraten er lachend aan toe. 

Mobiel
Maar niet iedereen schudt de dreiging zo makkelijk van zich af. ,,We hebben er wel over nagedacht", vertelt een ander ouderpaar uit Den Haag met twee jonge kinderen. ,,We hebben onze zoon en dochter dit keer speciaal allebei een mobiel gegeven, voor het geval er iets gebeurt en ze ons kwijtraken." ,,We  hebben er vanochtend ook wel even over nagedacht. Het komt wel dichterbij, en ik heb net een baby gekregen", zegt Barbara Mulder uit Zoetermeer. Maar ze is toch gekomen, samen  met haar moeder Astrid Wichers, zus Sandrina Visser en diens dochtertje Myron. ,,Mijn schoonzoon zei terecht: als we hier niet meer naar toe gaan, dan kunnen we dus ook nooit meer naar de Efteling. Want daar zijn ook veel mensen bij elkaar. Bovendien: Myron is vandaag zeven jaar geworden", zegt Astrid Wichers. ,,Het zou zo'n teleurstelling voor haar geweest zijn als  we niet waren gegaan. En voor ons ook: we zijn die hard Guus-fans."