Architectenbureaus Theater aan de Parade zetten kort geding door

VideoDEN BOSCH - De vier architectenbureaus die het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch niet mogen ontwerpen stappen definitief naar de rechter. Advocaat Bert van Mieghem heeft de gemeente laten weten een kort geding aan te spannen. Hij zal de rechtbank waarschijnlijk gaan vragen om het werk aan de verdere uitwerking van het schetsontwerp van NOAHH uit Amsterdam stop te zetten en de procedure voor het selecteren van een architect opnieuw te doen. 

Van Mieghem: ,,Mijn cliënten hebben geprobeerd om zonder inschakeling van de rechter tot een oplossing te komen. Dat is niet gelukt, de gemeente is niet bereid vrijwillig tot heraanbesteding over te gaan. Dan is een gang naar de rechter onvermijdelijk, al hadden we dat liever anders gezien.’’

Volledig scherm
Het Theater aan de Parade vanaf de toren van de Sint-Jan gezien. © Maarten van Helvoirt

Volgens de advocaat hebben de architectenbureaus er ‘begrip voor dat de gemeente, gelet op de voorgeschiedenis, nu haast wil maken met het theater’. ,,Maar dat betekent niet dat fundamentele beginselen van het aanbestedingsrecht opzij gezet mogen worden.’’ Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend. 

De advocaat dreigde vorige week al met een kort geding. Na contacten met de advocaat van de gemeente en de reactie van het college van B en W oordeelde Van Mieghem dat de ‘chaos alleen maar groter wordt’.  ,,Het heeft geen zin meer om vol te houden dat de aanbesteding correct verlopen is. Eerst is er bekendgemaakt dat er een winnend ontwerp was, toen weigerde de gemeente het winnende ontwerp te tonen, vervolgens werd er gesuggereerd dat er een paar kleine aanpassingen aan het ontwerp gedaan zouden moeten worden en nu is de stelling dat er helemaal nog geen winnend ontwerp is, maar dat er volgend jaar pas een ontwerp zal zijn.’’

Plannen en ideeën

Volgens de advocaat van de gemeente voldeed géén van ontwerpen van de vijf architectenbureaus volledig aan het concept-bestemmingsplan en aan de eisen die aan het nieuwe theater gesteld zijn. Het ontwerp van NOAHH sluit echter wel het beste aan op de plannen en ideeën van de gemeente Den Bosch en daarom is met het Amsterdamse bureau een contract gesloten.  

bd.nl/theaterdenbosch

In samenwerking met indebuurt Den Bosch