Volledig scherm
Pieter Paul Slikker van de PvdA vraagt met De Bossche Groenen, SP en Leefbaar 's-Hertogenbosch duidelijkheid aan B en W. © Jan Zandee

Oppositie Den Bosch wil klare taal over monddood maken theaterdirecteur

DEN BOSCH - De vier grootste oppositiepartijen in de Bossche gemeenteraad willen opheldering over de vraag waarom theaterdirecteur Gijsje van Honk zich niet meer hard mag maken voor een nieuwe Kaaihal. De partijen willen de feiten van B en W horen, nog vóór de raadsvergadering van 2 juli op papier om mogelijk nog tijdens die vergadering een debat te voeren.

,,Het geeft op zijn zachtst gezegd geen pas als er sprake zou zijn van oneigenlijke druk of zelfs intimidatie van de theaterdirectie’’, laten de partijen aan het college weten. 

Volgens de vier partijen geeft het ook geen pas om ‘het vrije debat te belemmeren door het theater op een dergelijke wijze te overreden om informatie niet te delen met de gemeenteraad’. ,,Wij willen van uw kant van het verhaal kennis kunnen nemen en daar desgewenst het debat over kunnen voeren.’’

Monddood maken

PvdA, De Bossche Groenen, SP en Leefbaar 's-Hertogenbosch reageren op het verhaal deze week in het Brabants Dagblad over het monddood maken van tijdelijk directeur Gijsje van Honk van het Theater aan de Parade. De door wethouder Huib van Olden gestuurde topambtenaar Joost Hansum maakte Van Honk duidelijk  in te binden in haar strijd om een nieuwe Kaaihal,  als tijdelijk theater tijdens de sloopt en nieuwbouw van het huidige theater.  

Aanvankelijk zou de theaterdirectie en -bestuur gezamenlijk met de directie en bestuur van de Verkadefabriek via een brief aan de raad een laatste poging ondernemen om alsnog een Kaaihal te bouwen. Het theater zag daar van af na het gesprek tussen Hansum en Van Honk en een aandeelhoudersvergadering waar wethouder Jan Hoskam vraagtekens plaatste bij het sturen van een laatste brief. 

De Verkadefabriek stuurde de brief wél, onder meer met de vraag aan de raad om de gesprekken met Van Olden weer op gang te brengen. Directie en bestuur van het theater hullen zich de laatste week in stilzwijgen en weigeren te reageren. 

Volledig scherm
Tijdelijk theaterdirecteur Gijsje van Honk. © Marc Bolsius
  1. Visboer Hans van der Heijden (61) stopt; na ruim een halve eeuw heeft Vught geen viswinkel meer
    PREMIUM

    Visboer Hans van der Heijden (61) stopt; na ruim een halve eeuw heeft Vught geen viswinkel meer

    VUGHT - Bloemen, champagne. Het was de afgelopen week aan het Moleneindplein in Vught een komen en gaan van klanten die afscheid kwamen nemen van visboer Hans van der Heijden (61). Een enkeling met tranen in de ogen. De Erpenaar heeft er een dubbel gevoel bij. ,,Heel leuk natuurlijk. Het is een blijk van waardering dat ze langs komen maar het is natuurlijk niet bepaald een feestelijke gebeurtenis.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch