Volledig scherm
Het ontwerp voor het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch van architectenbureau NOAHH uit Amsterdam. © NOAHH | Network Oriented Architecture

Werk aan ontwerp Theater aan de Parade gaat door, kort geding is ’onvoorspelbaar’

DEN BOSCH - Er is met geen zinnig woord te zeggen óf en hoeveel vertraging de plannen voor een nieuw Theater aan de Parade in Den Bosch oplopen als er een kort geding gevoerd wordt over het ontwerp van het theater. ,,Dat is niet te voorspellen’', aldus projectwethouder Huib van Olden. 

,,Het is de vraag of er überhaupt een kort geding komt en als dat er komt hoe snel dat er komt en hoe snel dan weer de uitspraak volgt. Pas dan zijn de consequenties in beeld te brengen. Voor nu werken we door aan het ontwerp‘’', reageerde Van Olden gisteravond op vragen uit de Bossche gemeenteraad. 

Nieuw ontwerp dus een nieuwe procedure

Een aantal partijen wilde weten wat de consequenties zouden kunnen zijn van een door de advocaat van vier architectenbureaus aangekondigd mogelijk kort geding. En of de vier bureaus in feite een poot hebben om op te staan. 

Volledig scherm
Vooraanzicht nieuwe Theater aan de Parade © NOAHH | Network Oriented Architecture

Volgens de vier bureaus, die de ‘strijd’ om het ontwerp te mogen maken van NOAHH uit Amsterdam verloren, willen dat de ontwerpprocedure opnieuw gedaan moet worden. Omdat het schetsplan van NOAHH in hun ogen passend gemaakt wordt in het bestemmingsplan. Daarmee is volgens de advocaat sprake van een nieuw ontwerp en dus een nieuwe procedure. 

Van Olden gaf een beeld van schetsplannen en een concept-ontwerp bestemmingsplan. Volgens de wethouder komt het er op neer dat het huidige theater in omvang niet helemaal in het nu geldende bestemmingsplan past en dat enkele (kleine) wijzigingen opgenomen gaan worden in een aangepast bestemmingsplan. ,,Dat concept hebben álle architectenbureaus gekregen en die wisten daar dus van.’’ Het komt er volgens Van Olden op neer dat het nieuwe theater moet passen binnen het volume van het huidige theater.

Eerder deze week legde advocaat Bert van Mieghem een bom onder het plan door met een kort geding te dreigen als de gemeente (afgelopen) maandag voor 12.00 uur niet zou reageren op  de vragen van de vier bureaus. Maandag kreeg Van Mieghem van de advocaat van de gemeente te horen dat het antwoord later zou komen. Volgens Van Olden nog deze week. 

Voldoende interesse onder bouwers

Van Olden benadrukte dat de afspraak met de gemeenteraad gemaakt is dat er elk kwartaal een overzicht gegeven wordt van de stand van zaken. Dan komen er ook meer details. ,,Inmiddels is de selectiefase voor een aannemer bijna afgerond en volgt daarna de gunning. Ik kan u melden dat er voldoende interesse onder de bouwers is voor het theater.’’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch