Volledig scherm
Beeld uit Warnet © Rene van der Hulst

Boulevard: 'Warnet' is speels en prettig verwarrend

DEN BOSCH - Een vrouw in een rolstoel, kinderen met koeken, een overijverige verpleger, bewegende bloemen, een oudje met een stok, een baby, kronkelende wormen. De theatermakers van Schippers&VanGucht halen figuren en situaties uit het leven van alledag en kneden die tot een licht surrealistische en wonderlijke videowereld.

Joost Goutziers

In familievoorstelling 'Warnet' zijn zo'n veertig personages van alle leeftijden, gespeeld door één acteur: Toon Kuijpers. Hij ontvangt zijn publiek in een kale hal en deelt handen vol serpentines uit. Die zijn voor later, er is iets te vieren.

Het publiek loopt een witte kubus binnen en zit op een vierkante tribune in die doos. Aan vier kanten zijn filmbeelden te zien, cartoonesk. Liftdeuren gaat open en de kijker ziet uiteenlopende figuren en uiteenlopende situaties. Later zijn die figuren in een bos en een stadswijk.

Wat er gebeurt en vooral waarom, dat blijft gissen. Maar door de snelheid en de rare creaties, is 'Warnet' een prettige, verwarrende ervaring. Zonder pretentie.

De acteur die alle rollen op het doek speelt, is ook in de kubus. Hij verzorgt live de stemmetjes van figuren op de schermen en loopt - de ene keer als verpleger, dan weer als muis, door de kubus. Bovenop de tribune is hij druk in de weer, kleedt zich daar ook om. Dat is onrustig. Het leidt af.

In het slotbeeld lijkt het of mensen van alle leeftijden opstaan van de tribune en een plaatsje zoeken op het scherm. Het leven wordt gevierd. Natuurlijk mogen dan de serpentines de lucht in. Dat is 'Warnet', licht, speels, vrolijk, meer moet je er niet achter zoeken.