Volledig scherm
Arno Schuitemaker - The Way You Sound Tonight. © Hélène Boyer

De in zichzelf gekeerde dansers vervelen geen tel op Boulevard

RECENSIEIn 'The Way You Sound Tonight' creëert Arno Schuitemaker een futuristische, underground balzaal met vijf op zichzelf gerichte dansers. De in Tilburg, op de dansacademie, opgeleide choreograaf laat zijn vijf dansers ingetogen beginnen. Langzaam voert de intensiteit op en daar nemen de dansers alle tijd voor.

Dit paste Arno Schuitemaker eerder toe, maar in deze voorstelling, te zien op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, verveelt dat geen tel. De opbouw is aanhoudend spannend, de muziek van de Tilburgse componist Aart Strootman is weergaloos.

Traag

Het publiek zit aan weerszijden van de vloer waar een danseres traag in beweging komt, de buik, de schouders, het hoofd, alles is gestuurd vanuit de onderrug. Het oogt behoudend en gecontroleerd. 

Een pulserende, langzame beat begeleidt deze minimale beweging. Nog vier dansers verschijnen in het summiere licht. Ze zijn gefocust op de eigen beweging. In een bedwelmende ambiance versnellen ze, muziek intensiveert, en bewegingen groeien even naar elkaar toe. Contact is er nooit.

De voorstelling eindigt zoals het begint. De performers verdwijnen, ieder op een eigen manier. Slechts één danser blijft over. Die vertraagt, staat geparkeerd onder een enkele lamp en blijft daar als het publiek de zaal verlaat.

Dansbaar

De prachtige, hedendaagse, zeer dansbare muziek van Strootman pakt soms het initiatief, trekt alle aandacht naar zich toe en kruipt onder de huid van de kijker.

Nog te zien: zaterdag en zondag op Boulevard en 7 februari in Theater De NWE Vorst in Tilburg 

Tilburg e.o.