Volledig scherm
Rat Race Runway © Joost Goutziers

Op de Boulevard: Wedloop in een tentje

RECENSIE - Het zijn millennium, de vijf danseressen van het Amsterdamse collectief Man||Co. Ze voelen de druk van de maatschappij, de druk om te presteren, beter te zijn dan de ander: knapper, stoerder, slimmer. Die dagelijkse wedloop vertalen ze in ‘Rat Race Runway’. Het stuk is verpozend, maar geen festivalhit, en te zien in een tentje op De Parade.

Het publiek krijgt vanaf de eerste tel een ondersteunende en stimulerende rol als de dames de strijd met elkaar aanbinden, het mag klappen, joelen en de armen in de lucht steken.

De vijf tonen zich als sporters. Met hun strakke pakjes in opvallende kleuren: blauw, groen, roze tonen ze zich als fanatieke krijgers. Ze draaien om elkaar heen, tonen hun krachten en souplesse, springen tegen elkaar op en putten zichzelf en de ander uit.

Spierkracht

Maar wat is onderscheidend? Spierkracht of elegantie en fragiliteit? De danseressen tonen meerdere kanten van een vrouw en behalve dat ze de strijd aangaan dragen ze elkaar ook met aandacht. Dat is een blijk van respect voor ieders verscheidenheid. ‘Rat Race Runway’ is burlesk en grotesk, maar met een dieper laagje.

Man||Co staat tien dagen op De Parade. 

 1. Bosschenaar mijdt rechtszitting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  Bossche­naar mijdt rechtszit­ting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  De man meldde zich op 13 mei ’s middags bij de politie om te zeggen dat hij zijn echtgenote had doodgestoken in hun woning aan de Marco Polostraat. In het huis troffen agenten het slachtoffer aan. Dat gebeurde nadat zij een ruit hadden ingetikt om binnen te komen. Op dat moment was er verder niemand anders meer aanwezig in de woning. ,,Het waren allemaal hele rustige en lieve mensen”, zei een buurvrouw na de steekpartij in het Brabants Dagblad.
 2. Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’
  PREMIUM

  Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’

  VUGHT - Het begon met kleinschalige streekmarkten en enkele honderden belangstellenden. Afgelopen weekend genoten zo’n twee en een half duizend bezoekers van het Hoge Bomen Festival op Fort Isabella in Vught. Het voormalige kazerneterrein ontpopt zich niet alleen als een bijzondere plek om te wonen en te werken maar brengt ook steeds meer vertier. Mét respect voor de kwetsbare natuur, volgens de Isabella Groep. De Vughtse natuurvereniging NMV is ‘waakzaam’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch