Volledig scherm
© Phile Deprez

Theatermaker Rau rakelt op briljante wijze de zaak Dutroux op

DEN BOSCH - Niemand kon zich er vooraf iets bij voorstellen. Hoe laat je in godsnaam kinderen tussen acht en dertien jaar het leven van Marc Dutroux spelen? Sinds donderdagavond is er weer een bomvolle grote zaal van de Verkadefabriek die het antwoord weet. Nee, beleefd heeft.

De Zwisterse theatermaker Milo Rau kruipt met zijn Boulevardproductie Five Easy Pieces onder je huid. En daar spelen zijn zeven innemende jonge acteurs letterlijk een glansrol in. Wat begint als soort tv-showals ‘So You Think You Can Act? wordt langzaam uitgebouwd tot documentair theater rond het grootste verdriet van België.

Zwaar beladen
Daarvoor heeft Rau met theatergroep Campo een waanzinnige vorm gevonden. Terwijl we een filmscène zien met volwassen acteurs, spelen hun jonge collega’s live op het podium die scene na. Het geeft elke zin, elk woord een extra dimensie. Door het kinderen uit te laten spreken lijkt het alsof de vaak zwaar beladen tekst losgeweekt wordt van de persoon die het uitspreekt.

Op vernuftige wijze speelt Rau met onze waarneming. Als een jonge acteur in de huid kruipt van Victor Dutroux, (vader van), gaat de camera erop en verschijnt de scene ook groot op het filmscherm. De beelden zijn vaak indringender, en ogen nog realistischer dan het spel op de bühne.

Indrukwekkend
Five Easy Pieces is een indrukwekkend weefsel van de zaak Dutroux en een beladen stuk Belgische historie. En dat vanuit de verschillende ooghoeken van de slachtoffers, de ouders en de zwaar bekritiseerde politie en justitie. Maar bovenal is het de briljante vorm en het weergaloze spel van de jonge acteurs en hun regisseur waar je op het eind je handen voor kapot klapt.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/festivalboulevard.

Volledig scherm
Tom Vermeir. © Kurt Van der Elst