Volledig scherm
Beeld uit de Pandora's DropBox, voorstelling van de Tilburgse choreografe Katja Heitmann © Hanneke Wetzer

Zonder met de ogen te knipperen

RECENSIEDEN BOSCH - Dodelijk hoor, kunstenaars die voor aanvang van de voorstelling bezoekers gaan vertellen waar de voorstelling over gaat. Hallo, kunstenaar, u moet zorgen dat het werk communiceert met de kijkers. Daar zou geen uitleg voor nodig moeten zijn. 

Katja Heitmann (Hamburg, 1987) gaat voor haar dansvoorstelling in de Verkadefabriek nog veel verder. Voor Pandora's DropBox haalt ze de bezoekers eerst naar een ruimte om een soort workshop te doen. De bezoekers krijgen concentratieoefeningen. Heel lang je open ogen houden zonder  te knipperen, bijvoorbeeld. Of heel langzaam met de ogen dicht in een brede beweging je vingers naar elkaar brengen. Iemands hand volgen zonder je pupillen te bewegen. 

Helpt het om de voorstelling die daarna komt beter te begrijpen? Verdomd, ja. De robotachtige bewegingen van de zes dansers, het minutenlang staren zonder met de ogen te knipperen, de langzame vertraagde bewegingen, hier lopen dansers die tot in de puntjes geïnstrueerd zijn. In een cirkel zit het publiek er dicht op. Je snapt en voelt veel beter hoeveel kracht deze trage bewegingen de dansers moeten kosten. Hoeveel concentratie en beheersing nodig is iemand om heel langzaam op te tillen zonder met je ogen te knipperen. Je begrijpt waar het traanvocht bij de dansers vandaan komt.

Pandora's DropBox is een prachtige productie over de controle over het menselijk lichaam. De aan DansBrabant verbonden Katja Heitmann laat zien waarom ze als de meest veelbelovende choreografe van deze Tilburgse club wordt beschouwd.

Pandora's DropBox, Verkadefabriek, vrijdag nog om 16 en 20 uur.

Volledig scherm
Bezoekers krijgen voorfgaand aan de voorstelling een workshop van Katja Heitmann, rechts op de foto. © Gerrit van den Hoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement