Burgemeester Janssen verraste 'beeldbellend' vijf inwoners van Oisterwijk met een later nog uit te reiken lintje
Volledig scherm
Burgemeester Janssen verraste 'beeldbellend' vijf inwoners van Oisterwijk met een later nog uit te reiken lintje © Masja Vlaminckx

Vijf lintjes regenen in Oisterwijk: Gerard van der Kaa, Martien Bergman, Peter Deen, Bert Klerks en John Kusters

OISTERWIJK - Vijf Oisterwijkers, alle uit de hoofdkern van de gemeente, mogen zich verheugen op een lintje. Ze kregen vrijdagmiddag een telefoontje van burgemeester Hans Janssen. Vier zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden, één Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

John Kusters (63), Lid in de Orde van Oranje-Nassau

John Kusters
Volledig scherm
John Kusters © Tom Tacken

1974 – 2007 medeoprichter en voorzitter van het dweilorkest ‘De Böllekes’.

1999 – heden medeorganisator van de grote kerststal te Oisterwijk.

2001 – 2004 lid van de werkgroep ‘kleine monumenten’ van de Gemeente Oisterwijk.

2005 – 2009 vrijwilliger bij en bestuurslid (2007-2008) van de Vereniging Oisterwijkse

Spelers (VOS).

2006 – heden vrijwilliger bij de muziekgroep Budding Sound Big Band (BSBB).

2009 – heden vrijwilliger bij en voorzitter (2009-2015 en 2017-heden) van ‘Het Oisterwijks

Orkest’ (HOO).

2012 – heden vrijwilliger bij de viering van het Openbaar Carnaval te Döllekesgat

(Oisterwijk).

2014 – heden vrijwilliger bij de Stichting Sint Nicolaas Oisterwijk (SSNO).

2014 – heden vrijwilliger bij en voorzitter (2016-heden) van de Stichting Vrienden van Het Oisterwijks

Orkest.

John Kusters
Volledig scherm
John Kusters © LinkedIn

De heer Kusters is medeoprichter van muziekkapel de Böllekes in 1974. Onder zijn leiding is de groep uitgegroeid tot een bekend orkest in de regio. Door zijn passie voor muziek en gedrevenheid om het beste uit iedere muzikant te halen, heeft de heer Kusters ervoor gezorgd dat de Böllekes zijn gegroeid tot een dweilorkest van formaat. Hij was niet alleen muzikant maar ook de muzikale leider en voorzitter van het orkest. 

Door zijn organisatietalent heeft de heer Kusters ervoor gezorgd, dat de Böllekes een groot aantal optredens heeft verzorgd in binnen- maar ook in het buitenland. Hij schrijft carnavalsliedjes en het orkest heeft onder zijn leiding bijgedragen aan het ontwikkelen van de Oisterwijkse carnavalscultuur. Niet alleen muzikaal is de heer Kusters van betekenis voor het orkest, maar ook zijn PR kwaliteiten zijn van waarde geweest voor het succes. 

Sinds 1999 zorgt de heer Kusters samen met nog iemand ervoor, dat in de kiosk op De Lind in Oisterwijk een kerststal wordt ingericht met authentiek houten beelden. Hij heeft ervoor gezorgd, dat de kerstbeelden zijn gerestaureerd en dat sindsdien de kerststal weer wordt ingericht. Hiervoor heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van de beeldengroep. Elk jaar betekent dat ervoor zorgen, dat de beelden weer toonbaar zijn en dat de kiosk verandert in een kerststal. Hij inspecteert dan dagelijks of de kerstbeelden nog in goede staat en compleet zijn en dat na de kerst de beelden weer in goede staat opgeborgen worden. Daarnaast regelt hij alle financiële en logistieke zaken en de communicatie/PR rondom de stal.

In 2001 is de heer Kusters lid geworden van de werkgroep/commissie kleine monumenten. Hij had de taak op zich genomen om een cultuur-historische inventarisatie te doen van kleine monumenten in de gemeente Oisterwijk. Het betrof 67 kleine monumenten. Het werk bestond uit documentenonderzoek en inventarisatie, bezoeken locaties en fotograferen van de monumenten en het verwerken van de foto’s en de verkregen gegevens. Uiteindelijk is het rapport in 2004 aan de gemeente aangeboden.

De Vereniging Oisterwijkse Spelers, bestaande uit Oisterwijkse amateurtoneelspelers en muzikanten, verzorgt jaarlijks 8 toneelvoorstellingen in het natuurtheater in Oisterwijk. De heer Kusters werd vanaf 2005 verantwoordelijk voor de PR activiteiten van de Vereniging Oisterwijkse Spelers. In 2007 en 2008 was hij tevens als bestuurslid/productiecoördinator actief en zorgde hij daarmee voor het reilen en zeilen van de vereniging en was hij verantwoordelijk voor de diverse producties. Zijn goede PR capaciteiten zorgden voor aandacht voor de producties.

Sinds 2006 verzorgt de heer Kusters voor de Budding Sound Big Band alle PR en communicatie. Daarnaast is hij medeorganisator van concerten, gaat op zoek naar sponsoren en podia voor concerten. De heer Kusters maakt als aanvullend eerste trombonist zelf ook deel uit van het orkest en zet zich in om het orkest op een hoger niveau te brengen. Hij weet daarin orkestleden met elkaar te verbinden en externen te enthousiasmeren een bijdrage te leveren aan het orkest of concertmogelijkheden te bieden.

Tevens zorgt de heer Kusters voor de PR van het orkest door middel van persberichten, affiches en andere PR uitingen. Ook weet hij het orkest middels lokale TV en kranten in de spotlights te zetten. De heer Kusters organiseert nu ook het 40-jarig jubileum van de dirigent en het 40-jarig bestaan van de Budding Sound Big Band.

De heer Kusters is in 2009 voorzitter geworden van Het Oisterwijks Orkest. In die periode is het orkest van harmonie-orkest een projectorkest geworden en vervult het orkest haar rol in het culturele leven van Oisterwijk. Hij weet in zijn rol de verschillende Oisterwijkse orkesten met elkaar te verbinden en heeft regelmatig overleg met voorzitters van de andere verenigingen. Hij is de drijvende kracht achter het bestaan van het orkest en zoekt de verbinding met jong en oud. De heer Kusters zorgt voor bekendheid van het orkest en stimuleert muziekonderwijs aan de Oisterwijkse jeugd. Immers, kinderen zijn de toekomst ook in de muziek. 

De heer Kusters voert daarnaast overleg met de gemeente over diverse projecten, subsidies en de repetitieruimte. Het Oisterwijks Orkest verzorgt bijvoorbeeld altijd de muzikale omlijsting van de 4 mei herdenking bij het herdenkingsmonument in Oisterwijk. Binnen het orkest bespeelt de heer Kusters al jarenlang de trombone.

De heer Kusters is sinds 2012 betrokken bij carnaval in Oisterwijk als organisator en presentator tijdens gala- en sauwelavonden en tijdens het ‘blèrconcours’. Tevens zorgt hij regelmatig voor de vocale ondersteuning tijdens muzikale nummers. De heer Kusters besteedt veel tijd aan een grondige voorbereiding en werkt de avonden gedetailleerd en minutieus uit.

Sinterklaas ontmoet kinderen van Oisterwijk (met John Kusters in de 'hoofdrol')
Volledig scherm
Sinterklaas ontmoet kinderen van Oisterwijk (met John Kusters in de 'hoofdrol') © Familie Kusters

Sinds 2014 is de heer Kusters vrijwilliger bij de Stichting Sint Nicolaas Oisterwijk. Hij speelt hier regelmatig letterlijk een ‘grote rol’.

De Stichting Vrienden van Het Oisterwijks Orkest heeft tot doel financiële steun te verlenen aan Het Oisterwijks Orkest door instrumenten aan te kopen en deze in bruikleen te geven aan muzikanten van Het Oisterwijks Orkest. De heer Kusters zorgt sinds 2014 voor sponsoren en zorgt er tevens voor, dat sponsoren aan hun financiële verplichtingen voldoen. Als een echte netwerker zorgt hij er tevens voor, dat de sponsoren op de hoogte gehouden worden over Het Oisterwijks Orkest. In 2016 is hij ook voorzitter geworden van deze stichting. Instrumentenbeheer behoort ook tot zijn taken. Instrumenten die niet meer worden gebruikt, worden nagekeken en doorverkocht. Daar waar nodig worden nieuwe instrumenten aangeschaft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

  1. Thomas en Jeroen livestreamen hun aquarium: 'We hebben zelfs merchandise'
    Play

    Thomas en Jeroen livestrea­men hun aquarium: 'We hebben zelfs merchandi­se'

  2. Bokslegende Tyson laat Jones bij rentree naar adem snakken
    Play

    Bokslegen­de Tyson laat Jones bij rentree naar adem snakken

Tilburg e.o.