Volledig scherm
Marathonloper Abdi Nageeye heeft in Tilburg zijn Nederlands record op de 10 Engelse mijl aangescherpt. Hij eindigde in de Tilburg Ten Miles als vierde in 46 minuten en 26 seconden en dook daarmee veertien tellen onder zijn oude toptijd. © Beeld Werkt

Nieuw record sterkt Abdi Nageeye

Directeur en wedstrijdleider Henk van Doremalen ging ook in de 30ste editie van de Tilburg Ten Miles voor snelle tijden. Ondanks de warmte werd hij op zijn wenken bediend met twee supertijden op de Ten Miles en 10 kilometer lange Ladies Run en een nationaal 10 mijl-record van Abdi Nageeye.

Rond het middaguur keek Henk van Doremalen een tikkeltje bezorgd om zich heen. ,,Ik hoor net dat de gevoelstempertatuur 28 graden is. Dat is hoog”, zei de man die zijn evenement vooral met toptijden op het internatioationale kalender heeft gezet.

De twee hoofdnummers (10 kilometer voor vrouwen en 10 Engelse mijlen voor de mannen) moesten toen nog beginnen. Bij de start van de vrouwen schoten enkele stevige wolken de atleten te hulp en kon Van Doremalen uiteindelijk toch nog pronken met drie toptijden.

,,Dit is onze tweede beste tijd ooit en internationaal gezien (veruit) de beste van het seizoen”, zo verwelkomde hij de 45.03 van Ten Miles-winnaar Rodgers Kwemoi. Anderhalve minuut later verhoogde Abdi Nageeye de feestvreugde met zijn 46.26, de snelste tijd ooit gelopen door een Nederlander. De geboren Somaliër legde de basis voor het nieuwe nationale record tijdens een trainingskamp in Kenia. ,,In het begin was het hier weer even wennen, maar toen ik eenmaal warm was, ging het wel zo lekker. Je hebt pijn en voelt je tegelijkertijd happy. Heel apart. Ik had heel sterke benen en veel macht in mijn lijf.”

Nageeye had in de finale even het idee dat hij voor de derde plaats liep. ,,Niet dus. Het was de vierde. Ook niet erg, want door de kick die ik kreeg van het idee dat ik derde kon worden, rolt wel deze tijd eruit.”

Voor Nageeye is Tilburg na de hoogstestage in Kenia dé opstap naar de marathon van Amsterdam. ,,Daar wil ik een dik pr lopen. Onder de 2.09 dus.”

Jip Vastenburg

Bij de vrouwen finishte Jip Vastenburg als negende achter winnares en baanatlete Senbere Teferi. ,,Het was zwaar, maar ik heb kunnen doen wat ik wilde doen”, ze over haar 33.32. Vastenburg (23) is drukdoende de overstap te maken van de baan naar halve en hele marathon. ,,Als is dat laatste nog minstens twee jaar weg. Ik eerst nog belastbaarder worden.” In de Dam tot Damloop wil de atlete uit Loosdrecht over twee weken al wel een goede ‘halve’ lopen. Na gisteren heeft ze daar alle vertrouwen in. ,,Ik kon tussentijds een versnelling plaatsen en mezelf in de laatste kilometer nog even pijn doen.”

Volledig scherm
Jip Vastenburg was de snelste Nederlandse bij de Ladies Run. © Beeld werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement