Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Mathieu, alsjeblieft... Ah toe?

Columnist Thijs Zonneveld schrijft een open brief aan Mathieu van der Poel. 'Ik ken één renner die Peter Sagan zou kunnen verslaan op achtbaanaankomsten. Jij kent hem ook, Mathieu. Je ziet hem elke morgen als je je tanden poetst.'

Quote

Peter Sagan is vier renners tegelijk

Ha die Mathieu,

Ik weet niet precies waar je uithangt. Bovenop een berg, in een modderig Vlaams weiland of achter je PlayStation. Misschien zit je op een mountainbike, maar het kan ook zomaar een veldritfiets, een racefiets of een bierfiets zijn. Het maakt ook niet uit.

Ik weet eigenlijk niet eens of je gisteren wel naar de vijfde Touretappe hebt gekeken.

Voor de zekerheid zal ik ’m voor je samenvatten: afgezien van een paar schermutselingen gebeurde er 200 kilometer niets. Het kwam allemaal aan op een slingerend paadje dat niet misstaat als achtbaan in de Efteling. De winnaar stond al van tevoren vast. Ze hadden Peter Sagan de bloemen ook al bij het ontbijt kunnen bezorgen. Want Sagan is vier renners tegelijk. Hij sprint met de sprinters, hij puncht met de punchers, hij daalt met de bakstenen en als hij er zin in heeft kan hij klimmen met de klimmers. Een renner die alles kan in een tijdperk waarin iedereen zich specialiseert.