Volledig scherm

Nieuwe naam van fusiegemeente wordt Altena

WERKENDAM - De nieuwe naam van de fusiegemeente van Werkendam, Woudrichem en Aalburg is 'Altena'. Tot dinsdagavond konden inwoners kiezen tussen de naam Altena, Maas en Merwe, Altena en Biesbosch en Almerwaard.

Altena kwam als winnaar uit de bus met zeventig procent van de stemmen. In totaal zijn er 18.875 stemmen uitgebracht. Inwoners van zestien jaar en ouder konden hun stem uitbrengen via een biljet of online. Donderdagmorgen werd de nieuwe naam bekendgemaakt door burgemeester Yves de Boer.

De combinatienamen Altena Biesbosch (15,1 procent) en Maas en Merwe (9,7 procent) waren samen goed voor een kwart van de stemmen. Almerwaard kreeg met 5 procent de minste bijval van de vier namen die waren overgebleven.

Op social media zijn de reacties overwegend positief. Een enkeling vindt dat de verkiezingen te veel geld hebben gekost. Wethouder Wijnand van der Hoeven van de gemeente Aalburg wil de nieuwe naam nog niet gebruiken zolang het naamgevingsproces nog loopt. De drie gemeenteraden nemen 12 december het definitieve besluit over de naam. Dat is een hamerstuk, want de gemeenteraden accepteren de uitkomst van de verkiezingen als definitief.