Volledig scherm
© Noël Suurmeijer

Met VVD in zwaar weer tekent nieuwe coalitie in Oisterwijk zich al af

OISTERWIJK - Krijgt de VVD in Oisterwijk maart volgend jaar een rekening van de kiezer gepresenteerd? Ja, denkt Noël Suurmeijer, de Haarenaar die bezig is het CDA in Oisterwijk nieuw leven in te blazen.

,,Overlopen waardeert de kiezer niet", doelt Suurmeijer op het duo Con van Beckhoven en Anton van Tuyl, die in 2014 van het CDA naar de VVD overstapten. 

Suurmeijer maakt er geen geheim van dat de 'persoonlijke verhoudingen' met de VVD nog altijd niet best zijn, terwijl de samenwerking met PrO en PGB rondom de herindeling van Haaren prima is bevallen. Daarmee lijken de contouren van een nieuwe coalitie getekend. 

Opmerkelijk is dat vier van de zes fractieleden van de VVD niet direct in de gemeenteraad gekozen. Van Beckhoven en Van Tuyl kregen hun zetels dus dankzij CDA-kiezers. Marc Schoenmakers verving Laurens van den Bosch, die in 2015 fractievoorzitter was toen hij op moest stappen. Hij was in opspraak geraakt door het vernielen van een ruit.

En de huidige fractievoorzitter Anne Cristien Spekle volgde de in 2014 plotseling overleden Fred van Bel op. Die had op zijn beurt Ina Batenburg vervangen, nadat zij als wethouder tot het college was toegetreden.

Alleen Bianca Taapken en Patrick Simons werden rechtstreeks verkozen. De positie van die laatste is door de 'Miranda Koster'-affaire penibel geworden.

Het Brabants Dagblad brengt vrijdag een analyse over de verwikkelingen binnen de Oisterwijkse VVD

Tilburg e.o.