Volledig scherm
Brabants Dagblad vat de raadsperiode 2014-2018 van de Oisterwijkse gemeenteraad samen in een tijdlijn. © Brabants Dagblad

TIJDLIJN Vier jaren Oisterwijkse politiek op een rij

TIJDLIJNOISTERWIJK - Een wethouder kon worden gewipt doordat twee raadsleden van de oppositie naar de coalitie overliepen. Een fractievoorzitter stapte op nadat hij een ruit had vernield. Een ander raadslid vertrok na van belangenverstrengeling beticht te zijn. 

Volledig scherm
De lijsttrekkers van Oisterwijk (vlnr): Jan de Laat (PrO), Guus Mulders (CDA), Carlo van Esch (PGB), Jan Jonkers (Algemeen Belang) en Anne Cristien Spekle (VVD). © Masja Vlaminckx

Er gebeurde de laatste vier jaar heel wat in politiek Oisterwijk. Maar het rommelde er niet alleen. Belangrijke besluiten voor de toekomst van Oisterwijk nam de gemeenteraad ook. Het Brabants Dagblad  brengt op een tijdlijn (groter formaat) de opvallendste wapenfeiten tussen de verkiezingen van maart 2014 en die van maart 2018 in beeld. 

Nog geen keuze kunnen maken? Raadpleeg de Kieswijzer van het Brabants Dagblad en het Verkiezingsdossier van de krant.

Lees hieronder ook de politieke analyse zoals die 27 februari in het Brabants Dagblad verscheen

Oud zeer schrijnt in Oisterwijk

Nee, saai was het de afgelopen vier jaar in politiek Oisterwijk niet. Wie van een stevig potje gooi- en smijtwerk houdt, kon in de raadszaal zijn lol op.

Voor het cynisme toeslaat: er is in Oisterwijk ook het nodige bereikt. Er komt een nieuw sportpark, compleet met zwembad en sporthal. De fusie van de drie Oisterwijkse voetbalverenigingen lijkt op Den Donk ook haar beslag te krijgen. Op het terrein van KVL, de oude leerfabriek, krijgt een woon- en werkgemeenschap meer en meer vorm. En niet onbelangrijk: financieel is de gemeente gezond.

Maar om nu te zeggen dat de sfeer tussen de partijen opperbest is? Nee. PrO en PGB hebben een venijnige oppositie gevoerd. Oud zeer schemerde daarin door. PGB werd aan het begin van deze raadsperiode door Algemeen Belang en VVD uit de coalitie gezet. Die luxe konden de twee zich permitteren door een dubieuze move van twee gekozen CDA'ers. Crisis in de eigen partij was voor Con van Beckhoven en Anton van Tuyl aanleiding om vlak na de verkiezingen over te stappen naar de VVD. Voor die partij staan beide oudgedienden nu ook op een verkiesbare plaats (respectievelijk 2 en 5).

Dat zal nog wel wringen bij het CDA. De partij poogt als een feniks uit haar as te herrijzen onder aanvoering van Guus Mulders, recreatieondernemer in het Moergestels buitengebied. Hij tekent tot dusverre voor het meest opvallende speerpunt: Oisterwijkse ambtenaren moeten buiten 'doelloos ouwehoeren' om te weten wat onder de mensen speelt. Vraag is of Mulders' CDA zich er in Oisterwijk weer tussen weet te wringen? Programmatisch ligt de partij niet te ver van de VVD vandaan, maar wil het CDA met zijn twee overlopers nog in zee?

Insiders wagen te betwijfelen dat Algemeen Belang en VVD hun huidige, dus niet door de kiezer gecreëerde meerderheid in de raad behouden. Binnen AB is gerommel: de vorige lijsttrekker en fractievoorzitter Ruud van de Ven heeft zich mokkend van zijn partij afgekeerd.

De VVD heeft landelijk de wind tegen. Zie Halbe Zijlstra. Waarschijnlijk doet dat de VVD meer pijn dan de eigen 'Miranda Koster'-affaire. VVD-raadslid Patrick Simons werd er vorig jaar serieus van verdacht dat hij onder de valse naam van Miranda Koster de oppositie hekelde. De VVD besloot daarop Simons niet meer op haar kieslijst te zetten. Maar hij zit nog wel voor de VVD in de raad.

Volledig scherm
College en gemeenteraad van Oisterwijk. © Tom Tacken

Als krachtenbundeling van PvdA, GroenLinks en D66 heeft PrO een sterke machtsbasis. Lijsttrekker en kandidaat-wethouder Jan de Laat is toegeeflijker dan fractievoorzitter Ruud van der Star, die er in een debat graag met gestrekt been in gaat.

Vanuit het koffiedik bekeken zou de PGB wel eens de grootste kunnen worden. Lijsttrekker Carlo van Esch heeft zijn wortels diep in het Moergestelse verenigingsleven liggen: Audacia (voetbal), Durdraaiers (carnaval) en Quispel (dorpskwis). Minpunt: net als het CDA laat de PGB de kiezer in het ongewisse wie wethouder wil worden. ,,We hebben voor elke portefeuille een geschikte kandidaat", houdt Van Esch de kaarten tegen de borst. 

Algemeen Belang wil door met wethouder Peter Smit. Binnen zijn niet al te zware welzijnsportefeuille is Smit keurig overeind gebleven. De telg uit een Volendamse visgeslacht, lang geleden in Oisterwijk neergestreken, heeft een bekender gezicht dan VVD-collega Ina Batenburg. Ook zij wil in het college blijven. Als wethouder financiën heeft Batenburg netjes op de centen gepast. In de crisis rondom het Moergestelse gemeenschapshuis Den Boogaard liet ze echter zien politiek fingerspitzengefühl te missen.

De derde wethouder, Sjef Verhoeven, kwam 'partijloos' in de plaats van de weggestuurde PGB-wethouder Wim Lemmens. De kans lijkt niet groot dat PGB of CDA Verhoeven nog een keer aan het werk zet. Ze mogen bellen, liet hij onlangs weten. ,,Maar 21 maart is eerst de kiezer aan het woord."

En daar is geen speld tussen te krijgen.

yipee! an advertisement