Volledig scherm
Persgesprek Burgemeester Blanksma en wethouder Smeulders in Helmond © Ton van de Meulenhof

Voorkeursstemmen van collega's nekken Smeulders (GroenLinks) uit Den Bosch: Dit verzin je niet

DEN BOSCH - Paul Smeulders komt toch niet in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Twee vrouwelijke partijgenoten met voldoende voorkeursstemmen zijn hem voorbijgegaan. Het gaat om Isabelle Diks uit Leeuwarden en Lisa Westerveld uit Nijmegen. 

Rot
Smeulders reageerde gelaten. „Natuurlijk, dit is even slikken. Voor mij persoonlijk is het rot. Maar Isabelle en Lisa zijn uitstekende kandidaten. En ik heb geleerd dat ik me niet druk moet maken over dingen waar ik niks aan kan doen. Ik ben nog jong, heb nog alle tijd. Ik ga gewoon met goede moed door als wethouder in Helmond en bij Natuurmonumenten.”

Exit polls
Smeulders stond in eerste instantie op plaats 12 van de kieslijst maar zakte een plekje ten faveure van Liesbeth van Tongeren. GroenLinks veroverde woensdag bij de parlementsverkiezingen 14 zetels, nadat het in de exit polls lang op 16 stuks stond. En nooit eerder werd een GroenLinkser met voorkeursstemmen gekozen. Oftewel: voor Smeulders had het niet lulliger kunnen uitpakken. „Er zijn zó veel dingen die anders hadden kunnen lopen. Dit verzin je niet.”

Vrouwen
Toch kwam het nieuws niet helemaal onverwacht voor de Bosschenaar. „Ik had er na woensdag eerlijk gezegd wel een beetje rekening mee gehouden. Er is natuurlijk een actie geweest om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen en twee derde van de GroenLinks-stemmers is vrouw. Van Isabelle was al snel duidelijk dat zij voldoende voorkeursstemmen zou halen. En Lisa komt uit Nijmegen. Daar haalden wij 20.000 stemmen of zo.”

Klaver
Partijleider en vriend Jesse Klaver was de eerste die Smeulders vrijdagmiddag aan de lijn kreeg. „Wat hij gezegd heeft houd ik voor mezelf, maar hij heeft me een hart onder de riem gestoken.” Overigens kan de situatie voor Smeulders nogmaals wijzigen, maar dan moet GroenLinks gaan meeregeren.