Volledig scherm
© anp

Bosschenaar staat terecht voor vernielingen en bedreiging: ‘Hij stond mij te provoceren’

DEN BOSCH - Hoe erg is het als iemand een paar keert trapt tegen de deur van het appartementencomplex waar je woont? Is het bedreigend als daar een flinke steen door de ruit vliegt? Daar wil advocaat Pieter van der Kruijs het weleens over hebben tijdens een rechtszaak bij politierechter Van Gameren. Aan het einde van de zitting pleit de advocaat voor bemiddeling.

Van der Kruijs staat een Bosschenaar (53) ter zijde die terecht staat voor het vernielen van een stenen bankje dat voor een flat bij de Bossche Westenburgerweg stond. Hij zou een brokstuk door het raam van een woning hebben gegooid. Ook zou hij tegen de bewoner hebben gezegd dat hij hem kapot zou maken als hij de politie zou bellen. De belaagde bewoner waarschuwde de politie wel en deze ochtend zit hij voorin de zittingszaal.

Grote frustratie 

,,Hij stond mij te provoceren achter het raam’’, zegt de verdachte die de vernielingen toegeeft. Dat geldt ook voor het trappen tegen de deur. Maar de bedreiging is volgens hem onzin. Dat kan, maar waarom liep het dan toch uit de hand? ,,Er lijkt grote frustratie achter te zitten’’, zegt de rechter.

Daar gaat de verdachte direct op in. Hij probeerde met zijn actie op te komen voor een vriendin die in gebouw woont dat ook wordt bewoond door de man bij wie de steen door de ruit vloog. ,,Hij bedreigt haar al een hele tijd’’, zegt de verdachte.

Onrust voorkomen

Volgens hem zou de vrouw daar geen werk van hebben gemaakt. ,,Zij wilde voorkomen dat er onrust zou ontstaan in de flat. Toen ik hoorde dat hij handtastelijk was, ben ik naar zijn huis gegaan’’, vertelt de verdachte die benadrukt dat hij een blanco strafblad heeft.

,,Het zijn oude zaken, maar ik zie dat u toch een strafblad van drie pagina’s heeft‘’, zegt de officier van justitie. Wat hem betreft komt er nog een straf bij. Daarbij vertrouwt hij niet alleen op wat de belaagde bewoner zegt. Want een getuige bevestigde bij de politie wat volgens het slachtoffer is gebeurd.

Taakstraf 

Voor de vernielingen eist de officier 225 euro en voor de bedreiging 36 uur taakstraf waarvan 12 uur voorwaardelijk. Dat gaat advocaat Van der Kruijs te ver. Hij betwijfelt of de bewoner zich echt bedreigd voelde (‘Hij gaat nog steeds de straat’). Hij verwacht meer van bemiddeling. Daar wil de verdachte ook. Maar de bewoner roept hard ‘Nooit’. Daarna vonnis de rechter zoals geëist.

  1. Samenwerking Media Leer Park en Dtv Den Bosch: wekelijks ‘In Gesprek Met’ en maandelijks ‘Sport Talk’

    Samenwer­king Media Leer Park en Dtv Den Bosch: wekelijks ‘In Gesprek Met’ en maande­lijks ‘Sport Talk’

    DEN BOSCH - Dtv Den Bosch en het Media Leer Park van het Van Maerlant gaan nauw samenwerken. Het Media Leer Park gaat samen met Media Presentaties van eigenaar/presentator Jan Willem van den Akker wekelijks het programma ‘In Gesprek Met’ maken en er komt een nieuw maandelijks sportprogramma. Beide programma’s worden door Van den Akker gepresenteerd en voortaan via Dtv Den Bosch uitgezonden.
  2. Raad van State: Mikkers was te snel met verbieden conferentie Eritrese jongeren in Veldhoven

    Raad van State: Mikkers was te snel met verbieden conferen­tie Eritrese jongeren in Veldhoven

    DEN HAAG - De toenmalige Veldhovense burgemeester Jack Mikkers heeft net voor Pasen 2017 te overhaast een noodbevel uitgevaardigd om een Eritrese jongerenbijeenkomst in congrescentrum NH Koningshof te verbieden. Mikkers, tegenwoordig burgemeester van Den Bosch, had daarbij te weinig oog voor het Grondrecht op vrijheid van vergadering. Dat blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch