Volledig scherm
Vlakbij deze locatie aan de Zuid-Willemsvaart botste een automobilist vorig jaar tegen een andere auto en reed door. De man stond deze week terecht bij de politierechter. © copyright Olaf Smit

Bosschenaar rijdt door na botsing: gepakt dankzij afgebroken kentekenplaat

DEN BOSCH - ,,Hij schijnt er niets van te leren.’’ Dat zegt de officier van justitie halverwege de rechtszitting over een Bosschenaar (44) die op 24 november vorig jaar op de Bossche Zuid-Willemsvaart met een auto tegen een andere auto botste en doorreed. Een afgebroken kentekenplaat leidde de politie via via naar het huis van de doorrijder.

 Daar gaf de man toe vier halve literblikken bier te hebben gedronken. Het ging niet om een ‘schrikborrel’ die iemand drinkt na een ongeluk.

Geleende auto 

Een dag eerder moest hij zijn auto en rijbewijs inleveren omdat hij ook toen voor de zoveelste keer reed onder invloed van alcohol. ,,Meneer ging tevergeefs naar de politie om zijn auto terug te krijgen. En er werd hem nadrukkelijk gezegd dat hij zijn rijbewijs voorlopig niet kreeg. Uiteindelijk ging hij met een geleende auto op pad’’, aldus rechter Boersma.

En daarmee botste hij op de auto van een Bosschenaar die naar de parkeerplaats van een appartementencomplex wilde rijden. Volgens een fietsster reed de man in de schemering met gedoofde koplampen.

Scootmobiel 

De gedupeerde automobilist zit met zijn echtgenoten op de publieke tribune. Hij zag hem destijds niet aankomen. En ook tijdens de rechtszitting is dat het geval. Want de verdachte laat verstek gaan. ,,Hij heeft vorige maand een hartaanval gekregen en wordt binnenkort geopereerd’’, zegt zijn advocaat die vertelt dat de man is ‘afgetakeld’ en aan een scootmobiel is gekluisterd.

,,Niet te geloven’’, zegt de vrouw van de gedupeerde automobilist op de publieke tribune als zij hoort dat de man begin dit jaar weer werd betrapt met een slok op achter het stuur. ,,En hoe is het nu met het alcoholgebruik door meneer’’, vraagt de officier van justitie die zegt dat ‘meneer geen idee heeft hoe zichzelf en andere mensen in gevaar brengt.’

Zij wil weten hoe het nu is gesteld met alcoholgebruik door de man. ,,Sinds de hartaanval is dat nihil‘’, zegt de advocaat.

Forse waarschuwing

De officier vindt dat de man ‘een zeer forse waarschuwing moet krijgen’. Zij eist acht maanden ontzegging van de rijbevoegdheid, 120 uur taakstaf en twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. De rechter vonnist zoals geëist maar verlaagt de taakstraf naar 100 uur.

De ontzegging van het rijbewijs lijkt geen probleem. Want volgens de advocaat wil de Bosschenaar niet meer achter het stuur zitten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch