Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Bosschenaar staat terecht voor stelen van 32 pakjes zalm: ‘Het was vlak voor de feestdagen, ik had geen geld’

DEN BOSCH - Niet zo verrassend dat een medewerker de parketpolitie deze week bij de ingang van de rechtszaal een Bossche verdachte (49) begroet als een bekende. Want de man heeft een strafblad van 36 pagina’s en staat nu voor de zoveelste keer terecht in Den Bosch. ,,Ja, ik ken hem goed’’, zegt advocaat Bas Kurvers die met de man tegenover politierechter Boersma is gaan zitten.

Op 24 december vorig jaar werd hij bij een Bossche Jumbo betrapt bij een winkeldiefstal. Hij probeerde er vandoor te gaan met 32 pakjes verpakte zalm. ,,Het was vlak voor de feestdagen. Ik had geen geld en was van plan om het te verkopen’’, zegt de man.

Schuld van 8000 euro 

De rechter besteedt verder geen aandacht aan de diefstal. Maar ze wil wel weten hoe het gaat met de man die tot twee keer toe een ISD-maatregel werd opgelegd. Meerderjarige veelplegers kunnen voor maximaal twee jaar worden vastgehouden en worden behandeld. Dat lijkt bij de Bosschenaar niets te hebben uitgehaald. ,,Het was niet zo’n goed programma’’, vat de man samen.

Volgens hem gaat het nu een stuk beter dankzij de gemeente Den Bosch en Novadic-Kentron. ,,Ik heb nog wel een schuld van achtduizend euro bij het ziekenfonds maar de gemeente helpt bij de sanering. Ik krijg een uitkering omdat ik bij Novadic sta ingeschreven. Daar kom ik over een tijdje ook in een drugsprogramma.’’

Een goed begin 

De officier van justitie eist twee maanden celstraf. En omdat de man heeft gestolen tijdens een proeftijd komt er wat haar betreft een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 28 dagen bij. Ook wil zij dat de man een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van een week opknapt. Advocaat Kurvers vindt dat de officier en rechter meer moeten letten op de persoonlijke omstandigheden. ,,Sinds Kerstmis is er niks meer aan de hand met meneer. Het is nog pril. Maar het is een goed begin. Hij zit nu een stuk beter in zijn vel.’’

Vergissing 

Hij vindt de eis ‘buitenproportioneel’. Dat geldt zeker voor de week cel die is opgelegd. Volgens hem is dat een vergissing. En dat blijkt ook zo te zijn als de griffier het een en ander uitzoekt.

De rechter legt hem 60 uur taakstraf op. De vier weken cel die hem boven zijn hoofd hingen ontloopt hij voorlopig omdat de proeftijd wordt verlengd. ,,Ik gun u de taakstraf. Vooral omdat u dan iets te doen heeft. U moet echt aan de bak’’, zegt ze.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch