Volledig scherm
De Markt in Boxtel waar een Boxtelaar werd aangehouden voor belediging en bedreiging van agenten. De man stond deze week terecht bij de politierechter. © Marc Bolsius/Jan Zandee

Boxtelaar wil per se een broodje: agenten bedreigd en beledigd

DEN BOSCH - Verdachten mogen verstek laten gaan bij de politierechter.  Maar wie terecht staat voor bedreiging en belediging van een agent wil meestal vertellen hoe het zo ver kon komen. Vaak krijgt drank de schuld en klinken heel wat excuses. Maar de Boxtelaar (30) die eind vorig jaar in zijn woonplaats enkele agenten zou hebben beledigd en bedreigd bleef deze week weg bij politierechter Bruens.

Eind vorig jaar viel het verkeerd bij de Boxtelaar dat hij vlak voor sluitingstijd op de Boxtelse Markt niet meer terecht kon bij shoarmazaak Tel Aviv.

Advocaat Frencken gaat zonder verdachte tegenover politierechter Bruens zitten. Al snel vertelt de advocaat dat hij niet is gevolmachtigd door de verdachte. Dat betekent dat hij tijdens de rechtszitting niets over de Boxtelaar mag zeggen. Maar Frencken kan het niet laten om toch iets te vertellen. De rechter moet beseffen dat de verdachte ‘echt een aardige jongen is’. ,,Maar hij heeft een kwade dronk over zich’’, geeft hij toe.

Vier agenten uitschelden 

,,Meneer kan dan wel aardig zijn. Maar hij heeft een strafblad van vijftien pagina’s en is een paar keer veroordeeld voor bedreiging en belediging van een agent’’, zegt de rechter.

Als een verdachte verstek laat gaan bij een rechtszitting, dan kan een rapport van de reclassering rechters houvast geven over de achtergrond van een verdachte. Maar de reclassering klopte tevergeefs bij de Boxtelaar voor een rapportage.

Na zijn aanhouding weigerde hij bij het verhoor iets te verklaren. Vlak voor de aanhouding blijkt hij genoeg of eigenlijk te veel te hebben gezegd. Want de officier van justitie zegt dat de man vier agenten afhankelijk van hun geslacht uitschold voor ‘trut‘ of ‘klootzak’. Twee agenten werden met de dood bedreigd.

Half Boxtel kon het horen 

Soms vertelt een officier gedetailleerd om welke scheldwoorden het precies gaat. Maar deze officier laat het bij de toevoeging ‘en ga zo maar door’. Volgens haar gaat het in elk geval om ‘nare feiten’. ,,En daar komt bij dat onderhand half Boxtel het kon horen’’, aldus de officier.

Zij eist vier weken celstraf. Daar komt twee weken celstraf bij die de man boven het hoofd hingen bij een vorige veroordeling. De rechter vonnist zoals geëist. ,,Leuk u te hebben gezien’’, zegt hij tegen de advocaat die na de zitting zegt dat het vonnis waarschijnlijk lager was uitgevallen als de verdachte was gekomen. Zonder drank is hij ‘echt aardig’. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch