Volledig scherm
Sluis O toen er nog beroepsvaart mocht passeren. Tijdens de bevrijding werd hier fel gestreden. © Sandra Peerenboom

Met smartphone terugblikken op bevrijding van Den Bosch

Bevrijding 75 jaarZa. 26 okt. Met een stoet van historische oorlogsvoertuigen staat de Bossche binnenstad deze zaterdag in het teken van de bevrijding van Den Bosch. Hoe ging de strijd er 75 jaar geleden aan toe? Voor wie daar benieuwd naar is, heeft stichting De Bossche Tijdmachine vorig jaar een digitale wandeling uitgestippeld.

Via de smartphone of tablet zijn filmpjes te bekijken met een toelichting door René Bastiaanse, presentator van het tv-programma De Wandeling en Jan de Wit, afdeling Kabinetszaken en coördinator van de bevrijdingsactiviteiten.

Vlammenwerpers

Vanuit de Casinotuin leidt de route onder meer naar de Papenhulst, Vughterstraat en Hinthamerstraat. Bij Sluis 0 vertelt Bastiaanse over de manier waarop geallieerden met vlammenwerpers de Duitsers verjaagden. Ze maakten een rookgordijn om zo te proberen veilig de sluisdeuren over te steken. ,,Een fantastische actie'', aldus Bastiaanse.

Tekst gaat verder onder het kader.

Op de hoek Berewoutstraat en Vughterstraat vertelt Jan de Wit het verhaal achter een bekende oorlogsfoto die daar is genomen. Hij heeft de originele persfoto in zijn hand. Op de Markt maakt hij duidelijk waarom er, door een beslissing van een Duitse commandant op 25 oktober 1944, tijdens de bevrijding niet veel meer is kapot geschoten in de Bossche binnenstad.

Vanuit de luie stoel  

Na de bevrijdingsapp, die inmiddels ruim vijfduizend keer is gedownload, heeft de Bossche Tijdmachine een nieuwe wandeling uitgestippeld. Thema is het dagelijks leven in Den Bosch tijdens de Tweede Wereldoorlog: 'Het leven ging voor veel Bosschenaren ook gewoon weer door', zo is te horen in de app. Na de verhalen te hebben gedownload via erfgoedshertogenbosch.nl zijn de toelichtingen tijdens het wandelen te zien en te horen. Natuurlijk kan dat ook gewoon vanuit de luie stoel. Maar daarmee doe je de stad - en deze geschiedenis - tekort.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch