Volledig scherm
Rijden over de vluchtstrook kan uitdraaien op een boete van 380 euro. © Milan Rinck

Op vluchtstrook rijden door oranje lampje; mag dat?

DEN BOSCH - Met de auto over de vluchtstrook rijden. Daar moet je een goede reden voor hebben. Want er dreigt een boete van 380 euro. Kantonrechter Scheele heeft al veel verklaringen gehoord van mensen die daar onderuit proberen te komen. Zijn een oranje waarschuwingslampje in de auto of een op de weg liggende gekantelde tankauto een goed excuus?

,,Ik was een beetje in paniek. Ik zag anderen achteruit gaan en over de vluchtstrook rijden. Ik dacht dat het wel mocht’’, zegt een man uit Veldhoven (19). Een agent noteerde die dag (29 juni 2018) op de A50 bij Nistelrode het kenteken van de man.

Vlammen 

,,Hij hield u niet tegen. Want hij moest iets anders doen’’, zegt de rechter. ‘Iets anders’ was dus toezicht houden bij een gekantelde tankauto die alle rijstroken blokkeerde. ,,Ik zag hem liggen en dacht dat er ontploffingsgevaar was’’, zegt de automobilist. Dat kan de rechter zich voorstellen. Maar de Veldhovenaar moet wel beseffen dat de hulpdiensten niet bij de tankwagen konden komen omdat auto’s op de vluchtstrook in de weg reden.

,,De vlammen sloegen er nog niet uit’’, zegt de rechter die daarmee niet zo zwaar lijkt te tillen aan de angst van de automobilist voor ontploffingsgevaar. Dat benadrukt de officier van justitie ook. Wat haar betreft betaalt de man 190 euro en hangt hetzelfde bedrag voorwaardelijk twee jaar boven zijn hoofd. De rechter laat het bij 100 euro boete (‘Dan heeft u voor een kwart iets gedaan wat niet mag’).

Gloednieuwe auto

Even later komt een 58-jarige vrouw uit Veldhoven aan bod die op 15 augustus vorig jaar op de A2 in Rosmalen over de vluchtstrook reed. ,,Ik had een gloednieuwe auto en schrok toen er ineens een oranje waarschuwingslampje ging branden. Daarom reed ik even over de vluchtstrook. Achteraf was dat heel dom van mij. Want het was alleen een signaal dat ik moest tanken.

Agenten zagen dat de vrouw amper tien seconden over de vluchtstrook reed. ,,Ze zagen dat u naar uw schoot keek en aan het praten was’’, zegt de rechter. ,,Ik belde via de carkit met iemand die mij uitlegde dat ik moest tanken. Daarna ben ik van de vluchtstrook gegaan”, zegt de vrouw.

Waarschuwing 

Net als bij de man uit Veldhoven vindt de officier dat de vrouw 190 euro moet betalen en hetzelfde bedrag voorwaardelijk twee jaar boven het hoofd moet hangen. Maar de rechter laat het bij 190 euro. ,,Ik zie de meerwaarde er niet van om u als waarschuwing twee jaar datzelfde bedrag voorwaardelijk te vonnissen. Hij geeft een gratis advies. Bij de aanschaf van een auto het instructieboekje goed lezen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch