Volledig scherm
Op T-splitsing Oude Vlijmenseweg-Copernicuslaan botste in maart vorig jaar een automobilist tegen een motorrijder. De automobilist stond deze week terecht bij de politierechter. © Marc Brink/BD

Rechter buigt zich over botsing met motorrijder: ‘Er zijn verlammingsverschijnselen bij meneer’

DEN BOSCH - ,,Was u met iets anders bezig dan met autorijden?’’ Dat vroeg politierechter E. Boersma dinsdag aan het begin van de rechtszitting aan de man uit Zaltbommel (31) die terecht stond voor een verkeersongeluk in Den Bosch. In maart vorig jaar botste hij in Den Bosch tegen een motorrijder. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij gevaar veroorzaakt in het verkeer.

Vlakbij de Brabanthallen wilde hij met zijn auto vanaf de Oude Vlijmenseweg linksaf de Copernicuslaan inrijden. Daarbij zag hij een motorrijder over het hoofd die hem tegemoet reed op de Oude Vlijmenseweg. ,,Een getuige zag dat de motorrijder door de klap door de lucht vloog’’, zegt de rechter. En hij vertelt er direct bij dat het slachtoffer verlamd is geraakt door een complete dwarslaesie. ,,Meneer is er niet goed uitgekomen. Er zijn verlammingsverschijnselen’’, zegt de rechter.

‘Het is een trauma’

Dat lijkt ook te gelden voor de automobilist. ,,Het is heel erg. Ik lig er nog steeds wakker van. Het is een trauma. Mijn vader was verlamd door een verkeerde medische ingreep. Ik heb hem tien jaar verzorgd’’, aldus de Bommelaar. ‘

Hij zegt tevergeefs via de politie te hebben geprobeerd om contact te krijgen met het slachtoffer. Daar is niks van terecht gekomen. ,,Een familielid van het slachtoffer heeft gezegd dat hij zich eerst wil richten op herstel’’, zegt de Bommelaar.

De rechter wil zich nu richten op de manier waarop het ongeluk kon gebeuren. ,,Ik stond voorgesorteerd en trok net op in zijn een. Ik reed twintig of dertig kilometer per uur’’, zegt de Bommelaar. De rechter vertelt dat de politie van een getuige heeft gehoord dat de auto ‘stapvoets’ reed. Dat roept vragen op bij de rechter die foto’s heeft gezien van de plaats waar het ongeluk plaatsvond. ,,Het ziet er heel overzichtelijk uit. Was u misschien met uw telefoon bezig?’’ vraagt hij. Volgens de Bommelaar was dat niet het geval.

Niet goed gekeken

,,Het lijkt erop dat meneer niet goed heeft gekeken. Een kleine verkeersfout heeft vreselijke gevolgen gehad voor het slachtoffer’’, zegt de officier van justitie. Volgens hem ‘ontbrak een stukje rijvaardigheid’. Hij eist een maand voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid met een proeftijd van twee jaar en een boete van 1.000 euro waarvan 250 euro voorwaardelijk.

De verdachte vindt de boete ‘nogal hoog’. ,,Want ik leef van een uitkering met mijn vrouw en een klein kind’’, zegt hij tegen de rechter. De man is voor ‘onvoorzichtig gedrag’ veroordeeld tot een boete van 1.000 euro waarvan 600 euro voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een maand met een proeftijd van twee jaar. ,,Akkoord’’, zegt de man.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch