Volledig scherm
. © ANP XTRA

Verdachte over mishandeling van vrouw na Zeskamp: ‘Groepje stond stom te lachen’

DEN BOSCH - In de zittingszaal blijven de camera’s van het tv-programma Voor de rechter uit. Maar de rechtszaak heeft een flinke ‘kijkdichtheid’, want er zitten zo’n dertig scholieren op de publieke tribune. ,,Zij zijn hier voor een onderwijsdoel’’, zegt politierechter Knippels tegen een 29-jarige man uit Geffen. Het lijkt hem niks uit te maken.

Toch schrikt hij, als de rechter even later meldt dat de kans bestaat dat hij ruim 2500 euro moet betalen aan een vrouw die zegt door hem te zijn mishandeld in Rosmalen. Ze was twintig minuten bewusteloos. En een litteken in haar gezicht lijkt blijvend.

De verdachte heeft geen advocaat bij zich. Vanwege het ‘aanzienlijke bedrag’ dat de vrouw eist, kan de rechter zich voorstellen dat de man toch behoefte heeft aan juridische bijstand. ,,Ik weet het niet’’, zegt de man die vertwijfeld om zich heen kijkt.

‘Doe maar’

Uiteindelijk vindt hij het goed dat de zitting doorgaat. ,,Doe maar’’, zegt hij ,,U krijgt dadelijk de tijd om de schadevordering te bekijken. En als u uiteindelijk vindt dat u tóch een advocaat nodig heeft, dan kunt u dat laten weten’’, zegt de rechter.

Zij wil weten wat de man kan vertellen over het incident in Rosmalen waar de Geffenaar met zijn vriendin meedeed aan een zeskamp. Na afloop ging het mis. ,,Ik liep voorbij een groepje van een man of tien. En iemand probeerde mij te laten struikelen. Daarna deden ze dat ook bij mijn vriendin’’, zegt de man die erbij vertelt dat het groepje ‘stom stond te lachen’.

‘Heel ongelukkig gevallen’

,,Ik ben helemaal niet van het vechten, maar het was actie en reactie’’, zegt de verdachte, die ook vertelt dat hij foto’s heeft gezien van de gewonde vrouw. ,,Daar schrik je natuurlijk van. Ze is na de klap heel ongelukkig gevallen’’, zegt de man waarna de rechter erop wijst dat het slachtoffer in de zaal zit. ,,Ik zie vanaf hier dat ze een litteken in haar gezicht heeft’’, zegt de rechter.

Vervelend 

Even later leest de man in een schadevordering waarom de vrouw 2500 euro eist. ,,Dat heb ik niet zomaar ergens liggen’’, zegt de man, die tóch een advocaat wil. De zaak zou dan op 20 januari volgend jaar aan bod kunnen komen. Dat wil de officier van justitie niet. ,,Vorige keer werd de zaak uitgesteld en kwam het slachtoffer voor niets. En nu dus wéér’’, zegt hij. De rechter stelt de zitting toch uit. Zij snapt dat dit ‘heel vervelend is voor het slachtoffer’. ,,Maar ik kan mij voorstellen dat meneer een advocaat wil raadplegen omdat hij is overvallen door de vordering.’’ De verdachte en zijn vriendin lopen snel de zaal uit. Het slachtoffer blijft iets langer zitten. Gerechtigheid heeft soms een lange wachttijd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch