Volledig scherm
De Visstraat in Den Bosch. Een man en een vrouw en Schijndel stonden deze week in Den Bosch terecht voor mishandeling in deze omgeving. © Roy Lazet

Verdachte over uitgaansgeweld: ‘Hij maakte mijn kleren belachelijk’

DEN BOSCH - Of ze zenuwachtig is? Dat vraagt de advocaat aan de vrouw (23) die terecht staat voor mishandeling tijdens het uitgaan in Den Bosch. ,,Ja, ik ben zenuwachtig’’, zegt de verdachte. Ze heeft politierechter Van den Heuvel net uitgelegd dat ze bang is om een strafblad te krijgen. Want dan verspeelt ze haar Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). ,,Die heb ik hard nodig. Want ik heb een baan als gastouder’’, zegt zij.

De Schijndelse is inmiddels getrouwd met een Schijndelaar (23) die met haar terecht staat voor mishandeling in juni 2017 in de Visstraat. Het gebeurde 's nachts vlakbij cafetaria Kees Kroket. ,,De eigenaar heeft vanwege het bloed nog hulp aangeboden’’, leest de rechter voor het dossier. 

Dat bloed vloeide nadat twee leeftijd- en plaatsgenoten door het stel zouden zijn mishandeld. Zowel een vrouw als een man zeggen in het gezicht te zijn geslagen. 

Zeven pilsjes

,,Iedereen schijnt te hebben gedronken. U was nuchter. Kunt u vertellen wat er is gebeurd?’' zegt de rechter tegen de Schijndelse vrouw. Volgens haar ontstond er een woordenwisseling toen zij met haar vriend de plaatsgenoten tegen kwamen. ,,Ik heb niemand geslagen. Ik heb wel een vrouw weg getrokken om haar te beschermen’', zegt de Schijndelse vrouw.

Ze zegt niet te hebben gezien dat de vrouw gewond was geraakt. Maar de rechter zegt dat uit foto’s blijkt dat de vrouw een blauw oog had. Daar kan de mannelijke verdachte meer over vertellen. Hij zegt haar niet te hebben geslagen maar wel een duw te hebben gegeven. Hij zou tijdens het ‘stappen’ hooguit zeven pilsjes hebben gedronken. Of hij het andere slachtoffer heeft geslagen? Dat wel. En waarom? ,,Hij maakte mijn kleren belachelijk. Ik zei dat hij moest stoppen. En toen hij een duwende beweging maakte naar mij heb ik geslagen”, zegt de Schijndelaar.

Uitgedaagd

Het slachtoffer heeft de politie een ander verhaal verteld.  Hij zou door de verdachte zijn uitgedaagd met opmerkingen die te maken met zijn vader die werkt bij de politie.

,,Ik was niet dronken. Maar ik heb stom gereageerd. Ik wilde alleen gezellig avondje stappen’’, zegt de man waarna de officier van justitie zegt dat het Openbaar Ministerie ‘heel zwaar tilt aan uitgaansgeweld’. Wat de vrouw betreft zegt ze ‘niet al te veel rekening’ te kunnen houden met het verspelen van een Verklaring Omtrent gedrag. Ze vindt dat de vrouw 750 euro moet betalen en haar man moet een taakstraf van 40 uur krijgen. 

Volgens de advocaat van het tweetal zijn er nogal wat tegenstrijdige verklaringen. Na een schorsing zegt de rechter de vrouw het voordeel van de twijfel te gunnen en spreekt haar vrij. Haar man moet duizend euro betalen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch