Primeur voor Fuglsang met ritzege in Vuelta, Roglic pareert aanvallen López

Jakob Fuglsang heeft voor het eerst in zijn carrière een individuele etappe in een grote ronde gewonnen. De Deen van Astana was in de zestiende rit van de Vuelta de sterkste van een grote kopgroep. Primoz Roglic pareerde op de slotklim aanvallen van Miguel Angel López en behoudt zijn rode leiderstrui.

De 34-jarige Fuglsang, die in grote rondes al weleens succesvol was in een ploegentijdrit, zat in de 144 kilometer lange etappe van Pravia naar Alto de La Cubilla mee in de vluchtgroep van de dag die vele minuten voorsprong nam op het peloton, met daarin de mannen voor het klassement. 

De Deen kreeg alle ruimte, omdat hij geen bedreiging vormde voor de rode trui van Roglic. Op de flanken van de 18 kilometer lange slotklim van de buitencategorie voerde Fuglsang het tempo op en reed hij iedereen uit zijn wiel.

De Brit Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) kwam aan het einde van de rit nog wel opzetten, maar slaagde er niet meer bij Fuglsang te komen en eindigde op de top van de Alto de la Cubilla op ruim 20 seconden als tweede.

Jakob Fuglsang wint de zestiende etappe in de Vuelta.
Volledig scherm
Jakob Fuglsang wint de zestiende etappe in de Vuelta. © AFP

Roglic toont veerkracht, Kelderman blijft achtste

Bij de favorieten was er lange tijd sprake van een wapenstilstand. Pas in de laatste kilometer van de slotklim opende Astana de aanval op Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma moest een gaatje laten vallen ten opzichte van Astana-kopman López en Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), maar kwam in tweede instantie toch weer aansluiten en gaf daarna geen krimp meer.

De drie kwamen op 6 minuten van Fuglsang over de streep. Roglic hulde zich nog steviger in de rode trui, want naaste belager Alejandro Valverde (Movistar) verloor zelfs weer wat tijd. De Sloveen heeft nu bijna 3 minuten voorsprong op de Spaanse wereldkampioen.

Hoewel er nog twee stevige bergritten op het programma staan in de Vuelta, lijkt Roglic zich te kunnen opmaken voor zijn eerste eindzege in een grote ronde. De 29-jarige renner is tot nog toe ijzersterk bergop en kan steeds tot diep in de etappes leunen op zijn helpers van Jumbo-Visma, onder wie Robert Gesink en de Amerikaan Sepp Kuss.

Wilco Kelderman (Sunweb) reed lek op de slotklim en moest extra energie leveren om aan te sluiten bij de groep van de rode trui. In de loop van de slopende klim moest hij toch weer afhaken en verspeelde meer dan een minuut op Roglic. Hij handhaafde zich wel op de achtste plaats als beste Nederlander in het algemeen klassement.

Jakob Fuglsang wint de zestiende etappe in de Vuelta.
Volledig scherm
Jakob Fuglsang wint de zestiende etappe in de Vuelta. © BSR Agency
Primoz Roglic mag opnieuw aanvallen op zijn rode leiderstrui verwachten vandaag.
Volledig scherm
Primoz Roglic mag opnieuw aanvallen op zijn rode leiderstrui verwachten vandaag. © BSR Agency
Jumbo-Visma neemt het heft in handen in het peloton.
Volledig scherm
Jumbo-Visma neemt het heft in handen in het peloton. © EPA