Volledig scherm
weerzien 27 november © N Jongsma

WEERZIEN: Het vliegend evangelie

In volle vaart schiet een klein autootje over de weg van Veghel naar Heeswijk-Dinther. Bij de spoorwegovergang wordt een klein sprongetje gemaakt en verder zoeft het pastorale autootje. Chauffeur: pastoor J. Van den Boom, jaartal onbekend, ergens in de jaren 50-60?

Pastoor Van den Boom van de Heilig Hart parochie in Veghel had een paar bijnamen. En een daarvan was Het vliegend Evangelie. Waarom? Omdat hij altijd haast had. In het begin van zijn ambtsperiode verplaatste hij zich op een klein brommertje. Later is dat dus het beschreven autootje geworden. Dan kon hij zich sneller door de parochie begeven.

En als iemand even een auto nodig had, dan kon je de zijne lenen. Zelfs voor een vakantie, ook geen probleem. Zo vertelde Wim van de Louw, dirigent van het koor van de H. Hartparochie. Hij heeft jarenlang samengewerkt met de pastoor.

Een andere bijnaam voor de pastoor was ' Bumke'. Maar daar hoeft geen uitleg bij.

Pastoor van den Boom was in 1955 benoemd als bouwpastoor voor de nieuw op te richten Heilig Hartkerk in Veghel. Daarvoor was hij kapelaan in de Lambertus parochie. Omdat er natuurlijk nog niet zoveel geld voorhanden was, had de pastoor de medewerking van alle parochianen nodig. Er werden 3 grote acties op touw gezet om de financiering rond te krijgen: De kwartjesactie, elk gezin moest elke week 25 cent doneren, met als slogan: ieder steentje is er eentje. Inzamelen van oude materialen, fancy- fairs en loterijen en toneelvoorstellingen: 'Pascha Brood en Wijn', 'Zie de mens" en 'Amor in de Pastorie'. In 1983 ging de pastoor met emeritaat. (het pensioen van een geestelijke).

Reisje naar Volendam

Zoals te doen gebruikelijk in de jaren 50 en 60 was de kerk ook aanwezig bij allerlei evenementen van het verenigingsleven in het Zuiden. Van sportverenigingen tot kerkkoren, van scouting tot bedrijfsuitjes. Ook hier op de foto is de pastoor erbij.

Wat voor groep dit is, blijft gissen. Was het wel het koor van de Heilighartparochie of was het een bedrijfsuitje van Maison van den Boer? Men is wel naar Volendam afgereisd, dat is duidelijk. De welbekende foto is klederdracht is al een gebruik in Volendam sinds 1925. Duizenden mensen zijn al vereeuwigd in de traditionele kledij. En altijd weer is dit lachen geblazen. De pastoor heeft zich niet aan de Volendamse kledij gewaagd. Waarschijnlijk zagen pastoors er overal hetzelfde uit.

Een oproep op de Facebookpagina Oud Veghel leverde het volgende op:

Riet van den Nieuwenhof-Schevers schrijft. ''Bumke'; pracht mens, pracht pastoor! En nog kom ik met regelmaat in de pastorie van de H. Hartkerk, die nu H. Hart & Johanneskerk heet. In het halletje, rechts, is nog hetzelfde kamertje waar we van pastoor van den Boom bijna 52 jaar geleden onze 'huwelijksvoorlichting' kregen. Goed bedoeld, maar daar bakte hij niks van.'

En een aantal namen, bovenste rij van links naar rechts: Dora van Berkel, schuin daaronder Mien van Berkel, Pastoor Van den Boom midden, 7de van links, Willem van Doorn, , Adriana (Jana) van Doorn-Danen, Van de Crommert. Middelste rij: Driek Ketelaars en Marie Ketelaars uit Dorshout, daarnaast met de arm om de schouder van haar buurvrouw; Tien van de Ven-van Dooren, Nellie Vissers. Onderste rij, 4de van links : Jo van Linnard Coppens

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement