Heerkens ziet Willem II compacter opereren: ‘Wellicht dat we in deze stijl meer resultaten boeken’

VideoFreek Heerkens op de linksbackpositie. Dat was misschien nog wel de grootste verrassing in de opstelling van Willem II gistermiddag bij het met 3-2 verloren oefenduel met Borussia Dortmund. De 29-jarige verdediger uit Heeswijk-Dinther was er duidelijk niet mee in zijn nopjes.

,,Het is niet de bedoeling dat ik weer aan een zwerftocht door het elftal begin”, zei Heerkens, die in het verleden de ideale ‘twaalfde man’ genoemd werd en op tal van posities opdook. Dat etiket had hij in de voorbije periode, waarin hij Jordens Peters als centrumverdediger en aanvoerder verving, juist van zich afgelegd.

,,De trainer heeft uitgelegd dat hij mij negentig minuten op de linkerflank nodig had met de smaken die we deze keer hadden”, zo vervolgt Heerkens. ,,Ik heb aangegeven dat ik het niet lekker vind om daar te voetballen. Het is toch heel wat anders. Ik kan het wel invullen. Dat heb je deze wedstrijd kunnen zien. Maar soms kom je voor je verkeerde been uit. Dan moet je wat sneller je keuzes weten te maken.”

Volgende week zondag tegen NAC is de vaste linksback Diego Palacios nog steeds niet inzetbaar. Het is nog maar de vraag of bijvoorbeeld James McGarry of Jarno Abbel voldoende progressie maken. De kans is groot dat Koster voor de streekderby even krap in zijn opties zit en Heerkens weer linksback zet. ,,Mijn voorkeur gaat er niet naar uit, maar alles is een optie”, herhaalt de speler.

Andere accenten

Die was best tevreden met het vertoonde spel in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund. ,,Ik wil de manier waarop we speelden, niet het nieuwe Willem II noemen. Er zijn wat andere accenten gelegd op het trainingskamp. Als we compact staan, kunnen we heel gevaarlijk worden en profiteren van de ruimtes.”

,,We deden het aardig en komen twee keer met twee fantastische aanvallen goed op voorsprong”, zo vervolgde Heerkens. ,,Daarom is het extra zonde dat we het niet vast weten te houden. De 2-2 was buitenspel en in de laatste minuut schieten ze nog een fantastische vrije trap binnen. Een typische nederlaag tegen een Duitse club.”

Volledig scherm
Freek Heerkens in actie voor Willem II. © ANP Pro Shots